Igazságügyi orvosszakértők trükköztek a számlázással, lenyúlták az egyetem pénzét

2018. június 29., 12:57

Szerző:

A Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársai saját vállalkozásukkal számlázták le azokat a hatósági kirendeléseket, amelyeket főmunkaidőben közalkalmazottként kellett volna elvégezniük – írja a 24.hu.

Igazságügyi orvosszakértő elég kevés van az országban. Az állam által biztosított díjazás fejében orvosi szakkérdésekben kell véleményt adniuk bírósági perekben, rendőrségi nyomozásokban. Például felmérik az elkövetők vagy sértettek psztichiátriai állapotát, gyermekelhelyezéskor a körülményeket, vagy apasági ügyekben DNS-vizsgálatot végeznek. Ezért egyszerre kell rendelkezniük patológiai, pszichiátriai és jogi végzettséggel.

Fotó: forensic.unideb.hu

A 24.hu birtokába került dokumentumok szerint az egyetemi intézetben dolgozó orvosszakértők körében legalább egy évtizede gyakorlat, hogy magánvállalkozóként, illetve gazdasági társaságként nyújtják be a díjjegyzéket a hatóságoknak. Ez azt jelenti, hogy miközben főállású egyetemi alkalmazottként elvégezték az egyetemi intézet számára előírt hatósági szakértést, vállalkozóként másodszor is megkapták ugyanezért a munkáért a fizetést.

A dokumentumok szerint egyes szakértők az összes kirendelésüket vállalkozóként számolták fel. Egy-egy hónapban fizetésük mellett vállalkozásuk így 400–500 ezer forinthoz is juthatott.

Idén év elején a Debreceni Törvényszék egy halálos baleset körülményeinek kivizsgálásával kapcsolatos szakértői díjjegyzék esetén visszadobta az orvosszakértő számláját, és megváltoztatta az elsőfokú bíróság díjmegállapító végzését. A másodfokon eljáró bíróság pedig kimondta, hogy a szakértő külön díjazásra nem jogosult, ezért a szakértői díj és a költségátalány nem a szakértőt, hanem az őt alkalmazó orvostani intézetet illeti.

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.