Jégeső és nyári meleg is lesz a jövő héten, de velünk maradnak a zivatarok is

2020. június 21., 19:00

Szerző:

Melegszik az idő a jövő héten, vasárnap már helyenként 30 Celsius-fok is lehet. Ezzel együtt továbbra is többször várható zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

  • Hétfőn csak néhány órára süt ki a nap. A Dunántúl keleti részén és a Dunától keletre még több helyen várható zápor, zivatar. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharossá fokozódó szél kísérheti. Délutántól a Nyugat-Dunántúlon jelentősen csökken a felhőzet. A szél ismét nagy területen lesz erős, főként a Dunántúlon viharos széllökések is előfordulnak. A leghidegebb órákban 13-18 fok lesz. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő.
  • Kedden napos idő várható, de eleinte keleten egy-egy zápor még kialakulhat. A szél nagy területen erős, kisebb körzetekben viharos lesz. A minimumhőmérséklet 14-19, a maximum 23-28 fok között valószínű.
  • Szerdán több órára kisüt a nap. Északon több helyen, délen elszórtan valószínű zápor, zivatar, viharos széllökésekkel. A keleti, északkeleti tájak kivételével élénk vagy erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-16, a legmagasabb hőmérséklet 21-26 fok között várható.
  • Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett több helyen - a legnagyobb eséllyel nyugaton - alakul ki zápor, zivatar. Zivatarok környezetében lehetnek viharos széllökések is. A minimumhőmérséklet 11-16, a maximumhőmérséklet 22-27 fok között alakul.
  • Pénteken és szombaton is sok lesz a napsütés, de több helyen alakul ki zápor, zivatar is, viharos széllökések kíséretében. Pénteken a minimum hőmérséklet 12-17 fok lesz, szombaton szó szerint egy fokkal jobb lesz a helyzet (13-18 fok). A nappali maximumok mindkét nap 23-29 fok között alakulnak.
  • Vasárnap többórás napsütésre lehet számítani. Szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. Zivatarok környezetében lehetnek viharos széllökések. A leghidegebb órákban 14-19 fok lesz, napközben 24-30 fokig melegszik a levegő.

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.