Időjárás – Hidegfront jön erős széllel

Sok helyen viharossá fokozódik az északnyugati szél. 

2024. április 10., 17:16

Szerző:

Általában napos, fátyolfelhős időjárás lesz, némi gomolyfelhővel de éjszaka a Dunántúlon máshol is, valamint a főváros és a Dunakanyar térségében alacsonyszintű felhőzet képződhet, ami csütörtökön napközben szakadozik, gomolyosodik, és ezeken a tájakon is kisüt a nap. Északkeleten, keleten is egyre inkább feltámad az északira forduló szél, miközben a Dunántúlon lassan csillapodik a légmozgás. 

Magasnyomású képződmény található Nyugat- és Kelet-Európában is, amelyek hatására nagy területen napos, száraz az idő. Az anticiklonok közé egy Skandináviától Észak-Afrikáig húzódó gyengülő frontrendszer ékelődik be, aminek déli ágán mediterrán ciklon képződött. Az elmúlt 24 órában az Alpok térségében jelentős, néhol 60 mm-t meghaladó csapadék hullott. Emellett a Brit-szigetek térségében is változékonyra fordult az idő, melegfronti csapadékzónából több helyen esik az eső. Európa keleti felén sokfelé az átlagosnál jóval magasabbra, 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A frontrendszer mögött a Kárpát-medencébe is megérkezett a hűvösebb levegő, ám a keleti tájakon elenyésző lesz a lehűlés mértéke. Csütörtökön már ismét anticiklon alakítja időjárásunkat.

Egy hidegfront alakítja az időjárást 

Az érkező hidegfront hatására az ország nyugati felén, késő délutánról északkeleten is többfelé megerősödik, a Dunántúlon sok helyen viharossá fokozódik az északnyugati szél. Jelentős csapadék azonban nem érkezik, néhol északon fordulhat elő kisebb eső, zápor.Nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a nyugati és a keleti tájak között  – írja az Időkép. 

Csütörtökön a Dunántúl fölött lehet több fátyol- és gomolyfelhő, de csapadék itt sem várható. Máshol a napsütés lesz túlsúlyban, kevés lesz a felhő az égen. Az északias szelet még többfelé élénk, északkeleten és nyugaton kezdetben erős lökések kísérhetik. Kora reggel 8 és 13, napközben 20 és 26 fok között alakul a hőmérséklet, melegebb délkeleten lesz.

Pénteken sok napsütés ígérkezik, délután növekszik meg észak-északnyugat felől a fátyolfelhőzet, csapadék azonban nem várható. Az északias szél nyugaton és keleten, északkeleten lehet élénk. Délután 21-26 fok valószínű.

Hétvégén is kitart a változóan felhős-napos idő, leginkább fátyolfelhők lehetnek az égen, vasárnap kevesebb. Csapadék nem várható. Szombaton az északnyugati, vasárnap a délnyugati szél támadhat fel többfelé. A csúcshőmérséklet szombaton 22 és 27, vasárnap már 25 és 30 fok között alakulhat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.