Idén hat napig tart majd a karácsony

Idén valamennyi ünnepnap munkanapra esik majd, kezdve a keddi január 1-jétől és befejezve a csütörtöki december 26-tal.

2013. január 1., 08:46

Összesen nyolc olyan ünnepnap van, ami fix dátumú – január 1., március 15., május 1., augusztus 20., október 23., november 1., december 25-26. –, míg további kettő, a húsvét- és a pünkösdhétfő értelemszerűen mindig hétfőre esik. Vagyis jövőre tíz nap plusz szabadságot nyerünk a naptárnak köszönhetően.

A 2013-as munkanapok áthelyezéséről szóló miniszteri rendelet szerint az alapban kétnapos ünnepnek számító karácsony legközelebb rekord hosszúságúra nyúlik. A szerda-csütörtöki december 25-26-a előtti, keddi 24-ét és az azt követő pénteki december 27-ét is ledolgozzuk, vagyis 24-től december 29-ig, vasárnapig összesen hat napot lehetünk otthon. Igaz, ezt követően egynapos lesz az újévi ünneplés az idei néggyel szemben, 2014 ugyanis szerdán kezdődik majd.

A hatnapos karácsonyt két decemberi szombaton, december 7-én és 21-én kell majd ledolgoznunk.

Ám a tapasztalatokból kiindulva joggal feltételezhető, hogy a magyarok többsége már se december 21-én, szombaton, sem pedig 28-án, szombaton nem megy be a munkahelyére. Úgyhogy a valóságban a karácsony 9 napon át tart majd. Aki pedig a december 30-i hétfőt is el tudja lopni, és csak 2014 január 2-án, csütörtökön kell majd bemennie a dolgozóba, annak 11 napja lesz pihenésre.

Ezeken kívül egyetlen szombati munkanapunk lesz, a keddi augusztus 20-a előtti hétfőt augusztus 24-én, szombaton dolgozzuk le.

10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.