Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Húzza az időt a minisztérium, csak nem akarják kiadni a kórházi fertőzések adatait

2018. július 18. 17:17 - szerző: 168 Óra

Hónapokkal korábban ki kellett volna adnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának az adatokat a kórházi fertőzésekről. Most mégis inkább a Kúriához fordult azért, hogy vizsgálják felül a jogerős ítéletet, ami adatszolgáltatásra kötelezi az Emmi-t – tette közzé a hírt a Társaság a Szabadságjogokért honlapján.

Másodfokon pert nyert a TASZ a minisztériummal szemben idén áprilisban. Az ítélet szerint a tárcának 15 napon belül eleget kell tennie az adatszolgáltatásnak, de azóta sem történt semmi az ügyben. A minisztériumnak azt kellene kiadnia, hogy melyik kórházban mennyi fertőzés történt.

Fotó: 168 Óra archív

Az Emmi arra hivatkozik, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. A TASZ szerint ez alaptalan, mivel  ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre. A jogvédők úgy vélik, hogy ezzel az érvvel aligha tudják elérni, hogy a Kúria megfordítsa a korábbi jogerős döntést, ami csak azt mutatja, hogy a minisztérium időhúzásra játszik.

Amint arról mi is beszámoltunk, július elején az egészségügyi tárca közzé tette azt a kórházi fertőzések megelőzéséről szóló jogszabály-tervezetet, amit a kormányzat a fertőzések 20–30 százalékos csökkenését várja.