Húsz évvel ezelőtti szexuális visszaélés derült ki Pannonhalmán

Húsz évvel ezelőtt történt szexuális visszaélést jelentettek be a Pannonhalmi Főapátságban, amelynek elöljárói kedden újságíróknak ismertették a gimnáziumban bevezetett gyermekvédelmi intézkedéseket is.

2016. március 29., 19:10

Tavaly nyáron panasszal élt egy volt pannonhalmi diák egy ma már hetven évnél idősebb szerzetestanár viselkedése miatt. Az esetek különórai foglalkozások alkalmával történtek 1996-ban.

A perjel hangsúlyozta: a szerzetes vállalta felelősségét, és Várszegi Asztrik főapát kérésére a belső vizsgálat után, tavaly szeptemberben önfeljelentést tett a Győri Járási Ügyészségen.

A beadványt az ügyészség október 1-jén elutasította elévülés miatt, ugyanakkor megállapította, hogy a szerzetes tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel szemben, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve szexuális visszaélés bűntettet valósított meg.

Hozzátette: az egyházi törvényekben nincs elévülés, így a bizottság ősszel lefolytatott vizsgálatának dokumentumait a Vatikán hittani kongregációjának elküldték. A hittani kongregáció idén március elején keletkezett határozatában a szerzetest a nyilvánosságtól való visszavonult, külső kapcsolatoktól elzárt, kontroll alatt tartott és vezeklő életmódra kötelezte.

Hortobágyi T. Cirill hangsúlyozta: az érintett szerzetes elismerte tettét, tudomásul vette a határozatot, s kéri mindazok bocsánatát, akiknek fájdalmat okozott.

A perjel azzal magyarázta, hogy most nyilvánosságra hozták az esetet: fontos, hogy szembenézzenek és kivizsgáljanak minden ilyen ügyet, mert csak így lehet elejét venni az újabb történéseknek s bűnbocsánatot nyerni.

Felidézte egyben a tavaly május 25-én az MTI által közreadott esetet is, amikor a főapátság bejelentette, hogy egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat kapcsán 2014 novemberében belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen kiskorú veszélyeztetése miatt.

A perjel részletezte: 2014 októberében öt volt bencés diák fordult a főapáthoz panasszal. Az egykori szerzetes-nevelőtanár részlegesen beismerte, hogy 1997 és 2005 között „a diákok egy körének sérelmére bizonyos tetteket követett el”.

Várszegi Asztrik akkor felmentette őt mindennemű munkaköre alól, s a vizsgálóbizottság jelentését elküldte a Vatikán hittani kongregációjának.

Közben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság feljelentéskiegészítést rendelt el, vizsgálva, hogy történt-e bűncselekmény. Az ügyet összeférhetetlenség miatt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vette át, amely elévülés miatt tavaly június 26-án lezárta az eljárást.

A római hittani kongregáció tavaly április 15-én küldte meg határozatát, amely szerint Magyarországon egyházi bíróságnak kell tárgyalni az ügyet első fokon, amelyet megerősítésre a Vatikánnak is el kell küldeni.

A Vatikán döntéséről értesülve a szerzetes tanár úgy döntött, hogy nem áll egyházi bíróság elé, elhagyja a szerzetesrendet és kéri Ferenc pápától laicizálását, vagyis visszahelyezését az egyházi, klerikus állapotból a világi életbe.

Ferenc pápa tavaly szeptemberben visszahelyezte világi állapotába az egykori szerzetest – fűzte hozzá Hortobágyi T. Cirill.
Juhász-Laczik Albin, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóhelyettese az intézményben bevezetett gyermekvédelmi intézkedésekről beszélt, amelyek tavalyi elindítását egy többéves szervezetfejlesztési folyamat előzött meg.

Ezek között szerepel a kölcsönös támogatás vagy korrekció, vagyis a nagyobb figyelem érdekében két-három fős nevelőtanári csoport áll az osztályok élén, az osztályokban tanító kollégák pedig negyedévente úgynevezett esetmegbeszéléseket tartanak.

A nevelőtestület kommunikációs tréningsorozaton vett részt, öt nevelő mentálhigiénés szakirányú végzettséggel rendelkezik, s ezt a végzettséget további két nevelő az idén fogja megszerezni.

A következő tanévtől a gyermekpszichiáteri szolgálat mellett állandó iskolapszichológus is dolgozni fog a gimnáziumban, emellett a nevelőtestület rendszeresen részt vesz olyan pedagógiai, szakorvosi és szexuálpszichológiai előadásokon, amelyek révén jobban megértik a gyermekek életét és felismerhetik, hogy mikor kell szakemberhez fordulni.

A legkisebb osztályokban mentorprogram működik, az újonnan felvett nevelőtanároknak pedig már több mint tíz éve pszichiátriai szűrésen kell részt venniük.

Az igazgatóhelyettes hozzátette: a tavaly indított gyermekvédelmi program egyik új eleme a háromfős védelmi csoport, amelynek elsődleges feladata, hogy senki ne maradjon egyedül egy problémával.

Mindezek mellett a nevelőtestület tavaly elkezdte az UNICEF szakmai támogatásával saját gyermekvédelmi programjának kidolgozását.

Várszegi Asztrik főapát a feltárt esetekről azt mondta, hogy a szerzetesközösségre „sokként hatott a történet, megdöbbenést, megrendülést” keltett bennük. „A megdöbbenést az okozta, hogy mindez megtörténhetett, és nem volt rálátásunk, nem állt össze a kép időben (...) s csak utólag lett egyértelművé több kisebb, utaló jel.”

„Hitünk szerint a krízishelyzetekben nagyon közel van hozzánk Isten. Ezzel a lelkülettel vágott bele Pannonhalma az ügy feltárásába, így vállaljuk a tényeket. Ferenc pápa szándékával egységben megkövetünk mindenkit és bocsánatot kérünk mindenkitől, akit érint ez a bántalmazás, ez a visszaélés, ez a bűn. Csak így lehet továbblépni” – fűzte hozzá Várszegi Asztrik.

(MTI)

Tegnap 16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 11:27

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.