A szülők több mint fele nem tudja, mennyire veszélyes a HPV-fertőzés, nekik kellene dönteni lányaik ingyenes oltásáról

2019. szeptember 4., 15:48

Szerző:

Jövő hét csütörtökig, azaz szeptember 12-ig van lehetősége a szülőknek, hogy ingyenesen kérvényezzék hetedikes lányaiknak az iskolákban a HPV elleni védőoltást – emlékeztet közleményében a MSD Pharma Hungary Kft., mely ismertette a vakcina megítéléséről szóló lakossági vélemények reprezentatív eredményeit is, melyet a Szondaphone készített.

Összesen 46 000 hetedikes lány kaphat ingyenes oltást a vírus ellen, azonban a kutatás szerint

a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés annyira gyakori, hogy a szexuális életet élő nők és férfiak 80 százaléka átesik rajta élete során.

A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza vírust, pedig tizedüknél tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

A szülők megnyugtatására azt írják, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV vakcinákat azok biztonságossága szempontjából és 2017-es jelentésük szerint a HPV oltások biztonságossága kiemelkedő. Az oltóprogramban igényelhető 9-komponensű HPV vakcina megfelelő biztonságossági profilját 15 ezer páciens bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolta.