Horváth Aladár a cigányellenesség okairól

A múlt héten a rendőrség elfogta a romagyilkosságok feltételezett elkövetőit. Horváth Aladár, a hazai cigány polgárjogi mozgalom egyik ismert alakja úgy véli, ezzel még nem oldódott meg semmi.

2009. augusztus 25., 22:47

"Megnyugodnunk csak akkor lehetne, ha a politika mindkét oldala és a média nagy része változtatna hozzáállásán: a romákat a magyar nemzet integráns részének tekintené. Mert a gyilkosságok egyenes következményei a romák strukturális kirekesztettségének. Mindaddig, amíg ezen nem változtatunk, minden feltétel adott ahhoz, hogy a cigányokkal szembeni erőszakos cselekmények megismétlődjenek, a konfliktusok eszkalálódjanak" - állítja a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője.

Horváth Aladár gratulál a rendőrség munkájához, ugyanakkor hangsúlyozza: már korábban a magyar titkosszolgálatok látókörébe kellett volna kerülniük a most elfogottaknak, mert rendszeresen hangot adtak cigányellenes nézeteiknek.

A romákat sújtó etnikai előítéletekről azt mondja:"A szegényeket, mint a cigányokat, lenézi és megveti a kis- és nagypolgárok többsége. A média nagy része által szinte csak cigányokkal illusztrált szegénység, nyomor, deviancia arra való, hogy az elesettek gondjai iránt még gyengébb legyen a társadalom érzékenysége. Hogy csak őket lehessen okolni helyzetükért, amire hivatkozva a maradék segítséget is megvonhatják tőlük. A cigány leszakadók nyomora egyre kilátástalanabb. A falu széli régi cigánytelepek világát felváltotta a falvakon, kistérségeken, sőt határokon átívelő homogén cigánygettók kilátástalansága."

Úgy véli, ahogy a holokausztot megelőző időkben, most is erőszak fenyegeti a vidéki cigányságot.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben tehető felelőssé a politika a cigány leszakadók szegregációjáért, Horváth Aladár úgy válaszol: "A társadalom jó részének szűklátását, buta előítéleteit, gerjesztett indulatait simán fel tudja használni a politika saját önző érdekei szerint. És azt hiszem, ez fordítva is igaz. A politikának nemhogy a felzárkózás, de a leszakadás megfékezése sem állt közvetlen érdekében. A társadalom pedig eldöntötte, nem fog együtt élni az egyre zavaróbb nyomorgókkal, akik segítség, munkajövedelem, kapcsolati tőke híján törvényszerűen csúsztak az alacsonyabb presztízsű és komfortú lakóhelyekre, a cigánygettókba. Ahonnan csak kivételes esetekben van visszaút."

A hazai cigány polgárjogi mozgalom ismert alakja szerint legalább ésszel kellene bírnia a politikának, ha már szíve nincs. Hogy mire gondol Horváth Aladár, megtudhatja a csütörtökön megjelenő 168 Órából, Bányai György interjújából.