Hortobágyi T. Cirill: Nem a nagy változások ideje jön Pannonhalmán

Azonosulok Ferenc pápa világlátásával, örülök, hogy ilyen pápánk van – mondta Hortobágyi T. Cirill, Pannonhalma új főapátja egy sajtóbeszélgetésen. Ezen túl nem a nagy változások ideje jön.

2018. március 23., 20:57

Szerző:

Online közvetítette az új főapát benediktálását, beiktatását a Pannonhalmi Főapátság. Várszegi Asztrik főapát már legutolsó kilencéves szolgálata kezdetén bejelentette, hogy 2018-ban távozik: „A bencés hagyomány bölcsessége azt diktálta szívemnek, és ez van házi törvényeinkben is, hogy az idősebb adja át helyét a fiatalabbnak. Ezt teszem magam is jó szívvel, és csak úgy köszönök el, hogy nem főapátként, de jóbarátként megmaradok kedves mindannyiuk számára a továbbiakban is” – mondta tavaly, a pannonhalmi Szent Márton napon.

Fotó: Andras D.Hajdu

A bencés szerzetesi közösség idén január 6-án Hortobágyi T. Cirillt, addigi perjelt választotta főapáttá. Döntésükre Ferenc pápa is áldását adta.

 

A titkosított jelölés egy éve

 

A laikusok nem ismerik a választás folyamatát, Hortobágyi Cirill főapát munkatársunkat beavatta a választás előzményeibe. Az ott történteket a hagyományoknak megfelelően titkosították, tehát a főapát nem mondhatta el, kiket jelölt a negyvenegy örökfogadalmas szerzetes. Megtudtuk azonban, hogy egy teljes évig tartott a jelölés folyamata. Előre meghatározott menetrend szerint tanácskozásra ültek össze a szerzetesek, de bizonyos alkalmakkor kibővítették a kört. A tanácskozásokon különböző témákat beszéltek meg: többek között a  főapátság küldetését, a monostor további fejlesztésének irányait, az egyház szerepét a társadalomban. Mindenki egyenrangú félként vett részt a tanácskozáson, Várszegi Asztrik viszont távol maradt, hogy jelenlétével ne befolyásolja a szerzeteseket.

Fotó: Andras D.Hajdu

Hortobágyi T. Cirill szerint a szerzetesek alaposan megismerték egymás véleményét, s noha világlátásuk, értékszemléletük közös, a világ változásaira adott válaszaik lehetnek különbözőek. A vita része minden tanácskozásnak, hangsúlyozta az új főapát.

Egy év leteltével, idén január elsején este ismét összeültek a bencés szerzetesek. Mindenki kapott három jelölő lapot, ezeken három rovat szerepelt, vagyis hogy kit javasolnak főapátnak, melyek a javasolt személy fő érdemei, értékei, erényei, illetve melyek az aggodalomra okot adó tulajdonságai. A jelöltek személyét másnap este nevezték meg, majd január 6-ig teljes csendet, szilenciumot hirdettek. Ez nemcsak hallgatást jelentett a tanácskozáson történtekről, hanem lelki, spirituális  elmélyülést. Az új főapátot titkos szavazással választották meg, de döntésüket a Szentszéknek is meg kellett erősíteni.

Hortobágyi T. Cirill elmondta, hogy Ferenc pápa a korábbi gyakorlatnak megfelelően a szerzetesközösség döntését elküldte a magyarországi püspököknek, akiktől véleményt kért. Ezt követően, egyeztetett időpontban jelentették be Rómában és Pannonhalmán, hogy ki lesz a főmonostor új apátja.

 

Lányok továbbra sem tanulnak a gimnáziumban

 

Hortobágyi T. Cirill háttérbeszélgetésre invitálta a sajtó munkatársait, s válaszolt az újságírók kérdéseire. Az új főapát a bencés gimnázium vezetőit, s több szerzetes munkatársát is meghívta. Ezt nem gesztusnak szánta, több volt annál, hiszen, mint mondta, tudatában van annak, hogy továbbra sem olyan vezetőt akar a szerzetesi közösség, aki azt gondolja, mindent tud, s int, hogy „gyertek utánam”.

Nem a nagy változások ideje jön – hangsúlyozta a főapát -, együtt megyünk a nyitás, a megújulás eddig kijelölt útján. Azonosulok Ferenc pápa világlátásával, örülök, hogy ilyen pápánk van – jegyezte meg.

Szóba került, hogy mi lesz Várszegi Asztrik emeritus főapát szerepe a monostorban. – Várszegi Asztrik atya nem megtört, elesett öregember, hanem nagyon aktív rendtársunk, akire számít a szerzetesi közösség - válaszolta az új főapát. - Régóta kutatja a rendtörténetet, ez a tevékenysége bizonyára fölerősödik, ha a fél éves pihenő után visszatér hozzánk.

Fotó: Andras D.Hajdu

Várszegi Asztrik később elmondta, hogy több külföldi monostor meghívásának tesz eleget, megy például Münchenbe és a szlovéniai Mariborba is.

A főapátság építkezései, gazdasági fejlődése kapcsán Rábai László projektigazgató kifejtette, hogy szerinte miben áll a pannonhalmi modell lényege: olyan vállalkozásokba fogunk, amelyek szerves részei a bencés hagyományoknak, ugyanakkor a termékeink piacképesek is, tehát nyereséget hoznak a monostornak.

Az építkezések néhol vitatott kortárs stílusáról a főapát úgy fogalmazott: Pannonhalma története során mindig saját kora stílusát követte, s így van ez ma is.

Megkérdeztük, hogy a győri bencések igen népszerű gyakorlatát követve lesznek-e lánytanulói a pannonhalmi gimnáziumnak. Hardi Titusz igazgató határozott nemmel válaszolt, s azzal indokolta döntésüket: a gimnázium rendkívüli hozzáadott értéke az, hogy a diákok a hét minden napján együtt vannak, a tanárok folyamatosan foglalkoznak velük, erős közösségi bázis alakul ki. Ebben a bentlakásos formában lányokat nem tudnak fogadni. Juhász-Laczik Albin igazgató-helyettes ehhez hozzátette: az oktatás itt nem elsősorban tantárgy-, hanem élményközpontú. A diákok itteni közérzetét jól mutatja, hogy közül többen még hosszabb ünnepek idején is maradnak a kollégiumban, vagy előbb visszatérnek.

Tegnap 16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 11:27

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.