Hiller Hoffmann-nak: „Voltunk mi egy pártban”

Átvágta a kormány a fiatalokat. Ezt Hiller István állította a parlamentben. A volt szocialista kultuszminiszter a diákok röghöz kötése ellen emelt szót. Hoffmann Rózsa szerint ők nem csaptak be senkit. Az oktatásügyi összecsapás során Hoffmann az MSZP elődpártját bírálta. Hiller igyekezett emlékeztetni az államtitkárt: ő is tagja volt az MSZMP-nek.

2013. február 11., 17:00

– Azért rendesen átvágták a hallgatókat! – így kezdte Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak címzett azonnali kérdését Hiller István a parlamentben.
A volt szocialista kultuszminiszter azt mondta, hiába kérte többször Hoffmannt, hogy hívja össze a felsőoktatási kerekasztalt, az államtitkár nem akart egyeztetni. Végül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere keltette életre az egyeztetés fórumát. Hiller szerint a tárgyalópartner semmibevétele az, hogy most az alkotmányban akarják rögzíteni a diákok röghöz kötését. A szocialista politikus utalt Matolcsy György gazdasági miniszter mondatára, amely szerint 500 ezer ember külföldön keresett magának munkát.

– Többen mentek el, mint ’56-ban. Maguk meg ilyen ostoba trükkökkel próbálkoznak. Miért teszik ezt? – kérdezte Hiller.

– Nem felel meg a valóságnak, hogy sokszor kérte tőlem, hogy egyeztessek – reagált Hoffmann Rózsa.
Úgy fogalmazott: „majdnem hússzor” konzultált a diákokkal, dékánokkal, rektori konferenciával, szakszervezetekkel.

– Ízléstelennek tartom, hogy ’56-ot emlegeti, mert akkoriban éppen az ön pártelődje miatt kényszerült sok százezer fiatal külföldre – mondta az államtitkár.

– Szakmai vitát akarok, de ön más sínre ment – vágott vissza Hiller. – Egyébként voltunk mi egy pártban, a Magyar Szocialista Munkáspártban. Nyolcszázezer más emberrel együtt. Ön nem volt nagy ellenállója a Kádár-kornak. De ne nekem, a hallgatóknak érveljen!

– Ellenfeleimnek bevett szokása, hogy személyeskednek, ha nincs érvük – csapott vissza Hoffmann Rózsa. – A közösség és az egyén érdekét egyaránt kell szolgálni. Ennek a lehetőségét rögzíti majd az alkotmány. Nem csaptuk be a fiatalokat – állította.

Tegnap 20:12

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.

Tegnap 17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.