Hegel jelenti

Néhány hete derült ki: Heltai Péter újságíró és médiamogul, a közmédiumok összevonásának kidolgozója Hegel fedőnéven öt éven át a román pártállami titkosszolgálat besúgója volt, és számos magyar ellenzékiről jelentett a Securitaténak. Áttelepülése után páratlan médiakarriert futott be, amely most kettétörni látszik. Portréját LAMPÉ ÁGNES rajzolta meg.

2011. február 28., 08:33

– Persze, ismerem Pétert. De inkább ajánlok valakit, aki sokat tud róla – hárít egyik ismerőse.
A valaki is hasonlóan készséges.

– Hogyne, sokat dolgoztam Péterrel, de nem ismerem igazán. Ajánlok inkább mást, aki biztosan mindent elmond.
És így tovább. Sok forrásból, apró mozaikkockákból áll össze a kép.

Heltai Péter Kolozsvárott született 1962-ben. A hármas számú matematika–fizika líceum nevű elitgimnáziumba jár, tanulmányi versenyeken szerepel, mocorog irodalmi körökben, és persze házibulikon. Már akkor kitűnik focitudásával – a játékot azóta is komolyan veszi.

1982-ben kerül be a Babeş–Bolyai Tudományegyetem filozófia–történelem szakára. Ekkor szövődik barátsága az ott tanuló Keszthelyi Andrással, Gyurcsány későbbi főtanácsadójával. A költő Kányádi Sándor fiával is országos cimborák.

Ismerősei locsi-fecsi, „easy going srácnak” tartják. Sok baráttal, rengeteg haverral. Kedvelik, bíznak benne. Annak ellenére, hogy a kor szekus Romániájában a gyanakvás légköre a legközelebbi kapcsolatokba is beszűrődik.

1981 nyarán a Szent Anna-tónál több erdélyi magyar egyetemista gyűlik össze. Közismert, hogy évente egyszer itt amolyan „nemzeti gőzkiengedés” folyik, amit a Securitate persze gondosan figyel, hisz jó informátori utánpótlást remél a rajtakapott fiatalokból. A „szélsőségesek” ugyanis éjfélkor Himnuszt és székely himnuszt énekelnek, pedig mindenki tudja: biztosan ül köztük néhány Securitate-ügynök. Így a buli után bárkit elvihetnek.

A Securitate ebben a Szent Anna-tavi táborban figyel fel Heltai Péterre – áll a jelentésekben, amelyeket a Hírszerző a Transindex erdélyi hírportállal közösen kért ki a bukaresti Consiliul Naþional pentru Studierea Arhivelor Securitãþiitől (CNSAS), azaz a Securitate Archívumát Vizsgáló Nemzeti Bizottságtól. A dokumentumok szerint Heltait szeptemberben beidézik és kihallgatják. Úgy ítélik meg, „megfelelő partner” lesz az egyetem történelem–filozófia szakos hallgatói nacionalista-irredenta megnyilvánulásainak megfigyelésében. Szimpátiakeltőnek, bizalomgerjesztőnek, tisztelettudónak, jó modorúnak tartják, nagy baráti körrel. Sokaknál zsarolással érték el, hogy aláírják a beszervezési nyilatkozatot, ám utóbb kevesen és alig jelentettek.

Nem így Heltai.

Beszervezési dokumentumát 1982. szeptember 29-én, Neciu Gavril kapitány előtt írja alá, dossziéját 1982. szeptember 30-án nyitják meg. Hálózati száma: 24 876. (A CNSAS archívumában 184 700. számmal szerepel.) Tartótisztje a felettébb ravasz, kisebbségi ügyekkel és fiatalokkal foglalkozó Valer Rusu kapitány. Heltaival az egyetem falain belül, a Vár fedőnevet viselő teremben találkozgatnak, amúgy telefonon tartják a kapcsolatot. Ha Rusu azzal hívja, hogy szüksége van – mondjuk – a filozófiatörténeti kurzus jegyzeteire, azt jelenti: találkozniuk kell.

Heltai 1983. január 15-én adja le első jelentését, vagyis felkészítése után szinte azonnal aktivizálódik. Apró részleteket is lejegyez, van, amit kézírással, a szóbeli jelentéseket pedig általában Rusu kapitány gépeli. Heltai legtöbbször a „forrás jelenti” kifejezést használja magára, néha viszont kiesik a szerepből, és úgy fogalmaz: találkoztam a barátaimmal. Ilyenkor kihúzza a hibás kifejezést, és javít. Kell pár év, mire megtanulja a szakmát.

De belejön.

A tisztek azt írják róla: őszinte, megbízható, pontosan érkezik a találkozókra, jelentései értékesek, egzaktak, hisz más forrásokból is ellenőrzik. Politikai nézetei pedig „megfelelőek és biztatóak”. A dicséret mellé ajándékokat kap: bort, nagy értékű töltőtollat, karórát, „kajajegyet”. Tartótisztje még születésnapi ajándékot is vesz neki. Ezeket végül vagy megkapta, vagy nem.

Heltai öt év alatt huszonnyolc jelentést adott. Fontos személyekről is jelentett. Három név a célpontok közül: az egyetemi cimbora Keszthelyi András, később Szőcs Géza (jelenleg az Orbán-kormány kulturális államtitkára) és Ara-Kovács Attila.

Heltai „munkáját” nagyra értékelik, ezért egyre komolyabb feladatokat kap. A Securitate számára a legértékesebbek az „Ellenpontosok” és kapcsolataik a budapesti ellenzékiekkel, az Erdélyi Magyar Hírügynökséggel, a Kulturális Fórummal és a magyar PEN Klubbal.