Hátborzongató évforduló: öt napja nem cáfolják, hogy eltávolítják Nagy Imre szobrát

2018. június 16., 09:49

Szerző:

Öt napja nem kap választ a Népszava az Országgyűlés Hivatalától arra az egyszerűnek látszó kérdésre, eltávolítják-e a Vértanúk teréről a mártír miniszterelnök, Nagy Imre szobrát. 

A közelmúltban Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció szóvivője hívta fel a figyelmet arra, hogy veszélybe került Nagy Imre szobra. Abban a tájékoztatóban ugyanis, amit Such György, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója írt a parlament költségvetési bizottságának, a Vértanúk tere „gyalogos-prioritású átalakításáról” lehet olvasni.

A gyanút, hogy az átalakítás részeként elvitetik az emlékművet, csak erősíti, hogy a DK tiltakozására nem reagált a kormány. Az ellenzéki párt szerint az 1956-os forradalom és a hősök megcsúfolása lenne, ha Nagy Imre szobrát eltüntetnék az Országház közeléből. A parlamenti sajtóirodától ezért a Népszava még a hét elején írásban kérte, erősítse meg, pontosítsa vagy cáfolja a DK-s szóvivő kijelentését. Valóban elviszik-e jelenlegi helyéről Nagy Imre szobrát? Ha igen: miért és hova? – kérdezték.

A sajtóirodával hétfőn telefonon is beszéltek, ahogyan kedden, szerdán és csütörtökön is. A hivatal sajtókapcsolatokért felelős munkatársai minden alkalommal még egy kis türelmet kértek, végül arra jutottak, hogy „tizenöt napon belül” készül el a válasz.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A lap éppen ezért feltételezi: amennyiben a kormány bizonyosan nem akarna hozzányúlni a szoborhoz, akkor ezt már közölte volna az Országgyűlés Hivatala. Lehet, hogy van más magyarázat is, de hivatalos tájékoztatás egyelőre – nincs.

Roppant rosszízű ugyanakkor ez a titkolózás éppen ma. Megírtuk: Nagy Imrét a forradalomban betöltött szerepe miatt, koncepciós perben hozott ítélet alapján hatvan évvel ezelőtt, 1958. június 16-án végezték ki. 1989. június 16-án tartott újratemetése a rendszerváltás egyik szimbolikus eseménye volt. Orbán Viktor – aki a Fidesz képviseletében a Hősök terén mondott beszédet – ekkor vált országosan ismert politikussá. A Nagy Imre Társaság a hagyományokhoz híven június 16-án, szombaton délelőtt 11 órakor koszorúzási ünnepséget tart a Vértanúk terén, de lesz állami megemlékezés is, s az MSZP-Párbeszéd is elhelyezi az emlékezés virágait a mártír kormányfő emlékművénél.