Hárommilliárd forintot elszórt, most felszámolják az Orbán-kormány kétes adatfeldolgozó cégét

2019. április 30., 08:51

Szerző:

Kifizetetlen követelések miatt elszámolás alá került az Orbán-kormány által négy éve útnak indított Központi Adatfeldolgozó Zrt. (KAF) - írja a Népszava.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A lap cikkéből az derül ki, hogy soha nem volt világos, az Orbán-kormány mihez akar kezdeni a céggel azon a hangzatos kijelentésen kívül, hogy  központi adatgazdálkodóra van szükség, az energiaellátás biztonságához és hatékonyságához, a cég pedig választ fog adni a magyar közműszektor évtizedes problémáira. Ennél többet valószínűleg nem is tudunk meg, néhány napja ugyanis a KAF-ot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy a felszámolási eljárást a szintén kormányzati égisz – Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter – alatt működő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. folytathatja le.

Működése alatt a KAF több, mint hárommilliárd forintot közpénzt szórhatott el.  Másfél évig az a Czakó Kálmán volt a vezérigazgatója, akinek a neve mellett 34 millió forintos éves bruttó bér szerepelt – a 40 fős állomány teljes bérköltsége 600 millió forint volt –, és miközben több százmilliónyi tárgyi eszközt, több milliárdnyi forgóeszközt halmozott fel, százmilliókért vett szolgáltatásokat, érdemi tevékenység híján a KAF 2015-ben 462 millió, 2016-ban 1,26 milliárd, 2017-ben pedig 912 millió forintos veszteséggel zárt, összesen több mint hárommilliárd forintot szórva el.