Halasztják a Kékszalag rajtját

A várható 40km/h-s széllökések miatt 9-ről 11 órára halasztották az 55. Kékszalag Nagydíj csütörtöki rajtját.

2023. július 6., 08:11

Szerző:

A Versenyvezető és a Versenykoordinációs központ a várható időjárási helyzetre való tekintettel az 55. Kékszalag - Raiffeisen Nagydíj rajtját július 6-án 11 órára halasztja – írják a szervezők közleményükben a verseny honlapján. Az intézkedés oka, hogy az erős szélben az este, éjszaka és hajnalban ideérkező hajók biztonságos kikötése – a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt – nem biztosítható optimálisan. A Kékszalag első napján előreláthatólag erős szél alakulhat ki. Ezért minden versenyzőtől azt kérik, fokozott óvatossággal hajózzon a verseny ideje alatt és ne vállalják felesleges kockázatot. A vitorlásversenyre 515 hajó, összesen 2532 vitorlázó nevezett be. 

Az Országos Meteorológia Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának előrejelzése szerint csütörtökön egy elvonuló frontrendszer mögött megélénkülő, napközben többfelé megerősödő északnyugati szél várható. Kiemelték: a verseny kezdetén fokozatosan megélénkül az északnyugati szél, amelyet elsősorban a déli, kora délutáni órákban erős – 45-50 km/órás – széllökések kísérhetnek. Délutántól mérséklődik a szél, de az élénk északias alapáramlás estig várhatóan fennmarad – írja a hajozas.hu. Eleinte erősen, majd változóan felhős lesz az ég, napközben egy-egy zápor kialakulhat. Éjszakára gyengül a szél, de az északias alapáramlás várhatóan a legtöbb helyen erősebb marad, mint a tavi cirkuláció módosító hatása – áll a közzétett előrejelzésben.

A versenyről nem lesz élő közvetítés az M4 csatornán miután a Magyar Vitorlás Szövetség nem mutatott együttműködési hajlandóságot az MTVA felé, így a csatorna lemondta az élő közvetítést. A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

Tavaly a versenyre nevezett 516 hajóból 456 teljesítette a nagydíjat, amelyet – saját 2014-es rekordját megdöntve – 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty nyert meg. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas győzött a Kékszalagon.

(Kiemelt képünkön: Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye rajtol Balatonfüreden 2021. július 22-én. A tókerülő vitorlásversenyre 556 hajó nevezett. Fotó:MTI/Vasvári Tamás)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.