Elhunyt Vekerdy Tamás

2019. október 9., 10:44

Szerző:

Nyolcvannégy éves korában, szerdán hajnalban elhunyt Vekerdy Tamás – közölte a pszichológus, író családja a hvg.hu-val.

Halálhírét a Facebook-oldalán is megerősítették.

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán végezte 1954–1958 között, ezután a BTK pszichológia szakát is elvégezte. Mérei Ferenc és Nemes Lívia szemináriumaira 1971–1976 között járt.

1958-tól 1960-ig házitanító volt, illetve a Nemzeti Színház statisztája. 1959–1969 között a Család és Iskola külső, majd belső munkatársa, később a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológia tanára, majd a IX. és a III. kerület nevelési tanácsadó pszichológusa volt.

1983-tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, majd tudományos tanácsadója, később szeniora lett. 1992–1998 között a Miskolci Egyetem neveléstudományi tanszékén docens, 1998-tól a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatója. Részt vett Solymáron a magyarországi Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében, a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője volt.

 

1990-től az iskolázás szabadsága Európai Fórumának közép-európai szóvivője, majd alelnöke, 1998-tól az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság elnöke. Elnökségi tagja volt a Magyar Művelődési Társasának, 1991-től a budapesti magisztrátus tagja, 2018-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagjává választották.

Vekerdy Tamás sosem rejtette véka alá a véleményét az oktatási rendszerrel kapcsolatban. Idén nyáron azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem a világra nyitott embereket képezünk, holott évek óta tudjuk, hogy három dologra lesz szükség a jövőben: kreativitásra, kritikai érzékre és vállalkozókedvre.

Ehelyett a pszichológus szerint beszabályozott, füttyre indítható, fegyelmezett szolgahad képzése folyik. Többször hangsúlyozta azt is, hogy a mai magyar oktatási rendszer a végletekig kicsavarja a gyereket a megemelt óraszámokkal.