Nem tanultak a szállodahajók a Hableány tragédiájából

Hosszas egyeztetéseket követően szigorították a dunai hajózás szabályait a budapesti szakaszon, ám a módosításokat kevéssé veszik komolyan a szállodahajók.

 

2023. június 13., 14:26

Szerző:

Mióta a Viking Sigyn szállodahajó letarolta a Hableány sétahajót 2019 májusában a Margit-híd közelében, azóta a figyelem középpontjába kerültek a dunai szállodahajók. A 27 halálos áldozatot követelő tragédia óta több kísérlete is volt arra, hogy a menetszabályozást szigorítsák.

A Magyar Hajózási Országos Szövetség, illetve más szakmai szervezetek meg is fogalmaztak egy javaslatot az akkori Innovációs és Technológiai Minisztérium számára. Ebből  bő másfél évvel később született meg a Hajózási Hatósági Főosztály által kiadott Hajósoknak Szóló Hirdetmény. Ebben a jobbra tartási kötelezettséget írtak elő, illetve meghatározták, hogy a Margit-sziget esetében hegymenetben a bal-partot (ez a pesti oldal), lefelé pedig a jobb partot kell használni.

Fél évvel később már szigorítottak és több korlátozást bevezettek a – 80 méternél nagyobb – szállodahajókra.

Többek között meghatározták, hogy menetiránytól függően milyen irányban fordulhatnak meg, a szárnyashajók kivételével megtiltották a fordulást az összes hajónak az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon. Egyúttal megtiltották a megfordulást a Rákóczi híd és az Árpád híd közötti szakaszon este 18 és 24 óra között, ezzel védve a kisebb sétahajókat.

Az RTL.hu információi szerint minderre fütyülnek az érintett járművek: ugyanott fordulnak meg, ahol 2019-ban a Viking Sigyn elsüllyesztette a Hableányt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a portál érdeklődésére közölte: „a vízi járőrök több alkalommal is intézkedtek az említett szabálysértés miatt. Ilyen esetben helyszíni bírságot szabtak ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményeztek. A helyszíni bírság 5-50 ezer forintig, a pénzbírság 5-150 ezer forint között volt”.

A Fővárosi Önkormányzatot is megkeresték a fenti problémával, ahonnan jelezték: jelenleg is zajlik a Duna-parti Építési Szabályzat felülvizsgálata, amiben a jelzett panaszokra is próbálnak megoldást nyújtani. Azt viszont leszögezték, hogy mindezt úgy tervezik, hogy a szállodahajók működését ne lehetetlenítsék el.

(Kiemelt kép: koreai népviseletbe öltözött megemlékező a Hableány-emlékmű felavatásán Budapesten a Margit híd pesti hídfőjénél 2021. május 31-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.