Habony cége és üzlettársa is ezer szállal kötődik a Budapesten bujkáló macedón exkormányfő köreihez

Épül a rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó macedón médiabirodalma is.

2018. november 14., 17:22

Szerző:

Közismert, hogy a Magyarországon egyelőre ismeretlen helyen bujkáló és menedékjogot kérő macedón exkormányfő, Nikola Gruevszki kiváló viszonyt ápol Orbán Viktor magyar kormányfővel, aki Macedóniában is kampányolt a pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) mellett. A kapcsolat azonban jóval mélyebb ennél, a magyar miniszterelnök rejtélyes önmagát nem közszereplőnek tartó tanácsadója, Habony Árpád ugyanis több szálon is kötődik a Macedóniában vesztegetés miatt két év börtönre ítélt exkormányfő köreihez.

A Fidesz propagandagépezetét irányító és a Lokál révén közvetlen médiatulajdonnal is rendelkező Habony 2015-ben közös tanácsadó céget alapított Nagy-Britanniában mentorával, a néhai Arthur Finkelstein kampányguruval, akitől a negatív, lejárató, ellenségképgyártó kampány technikáit. Ezeket Habony kiválóan alkalmazta Magyarországon, ás a Finkelsteinnel alapított londoni cégén, a Danube Business Consultingen (DBC) keresztül ezt a tudást szerte a világon árulta pártoknak. Ami az ellenségképet illeti, Orbán Gruevszkinek köszönheti a Stop Soros kampányt, először Macedónia hirdetett rágalomhadjáratot ezzel a felkiáltással az amerikai magyar milliárdos ellen

Habony Árpád
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A DBC többek között tanácsaival segítette a horvát jobboldali pártot, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ), a Szlovéniában a legutóbbi parlamenti választáson vereséget szenvedő volt szlovén miniszterelnököt, Janez Jansát, Macedóniában pedig a VMRO-DPMNE-t is. A magyar viszonyokkal egyértelmű párhuzamot mutattak a 2016-ig kormányon lévő Gruevszki pártjának és médiabirodalmának módszerei, de főképpen a tematikája: az alapvetés az, hogy Soros György amerikai üzletember és a nyugati nagyhatalmak bele akarnak avatkozni Macedónia belügyeibe, hogy utat nyissanak a muszlimok bevándorlásának.

A tanácsadás mellett 2017-ben két olyan ember is bevásárolta magát a VMRO-DPMNE-hez közeli macedón médiacégekbe, akiket több szálon is Habonyhoz lehet kötni. A Magyar Narancs írt róla korábban, hogy miután a Macedóniát 10 évig uraló Gruevszki pártjának 2016-os veresége után a bukott kormányfőhöz kötődő médiabirodalom anyagi válságba került. Ekkor érkezett mentőangyalként először Habony üzlettársa, Schatz Péter, a kormányzati szócsőként működő bulvárlap, a Ripost egyik tulajdonosa.

Schatz megvásárolt egy országos macedón televíziót, az Alfa TV-t, és elindította a Ripost macedón kiadását is. Ezután jött Adamik Ágnes, aki korábban Schatz kollégája volt a köztelevíziónál, még nagyobb portfólióra tett szert, macedón cégén keresztül három kiadót vásárolt fel, amivel hét online portál tulajdonosa lett. Mindez alig fél éve történt, Adamik 2018 áprilisában megvette a Prva Republika kiadót, egy héttel később az EM Media 51 százalékát, május elején pedig többségi tulajdont szerzett az LD Press Mediában is. Az EM Media öt portált működtet, a Kurirt, a Lidert, a Denesent, az Ekonomszkit és a Visztinnát. Az LD Press Media a NetPress konzervatív hírportál kiadója. Adamik portáljain és az Alfa TV*ben – írta a Magyar Narancs – folyamatosan futnak a Ripostról szóló hirdetések, vagyis ugyanúgy fel aakarják futtatni, mint a magyar kiadását. És annak ellenére, hogy Gruevszkit vesztegetés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték Macedóniában, a magyar tulajdonba került macedón média tovább dolgozhat azon, hogy Gruevszki pártját visszajuttassa a hatalomba.

A Gruevszki bukása után felállt új, Európa-párti macedón kormány

Habony és Orbán célja nyilvánvalóan a balkáni térhódítással nyilvánvalóan az lehet, hogy befolyásolja más országok politikáját, amíg azonban Szlovénia NATO-, és EU-tag, Macedónia nem az, az ország nyugati integrációjának megakadályozása pedig Oroszország érdeke, a nyíltan oroszpárti Gruevszki is ez ellen dolgozott. (Ehhez képest Orbán a balkáni országot nyugati integrációjának a híve, 2012-ben még azt mondta, hogy Macedónia EU- és NATO-tagsága nélkül nem lehet stabilizálni a Balkánt.)

Macedónia Európa egyik legszegényebb országa, amelyen 2015 óta az Európai Unió felé tartó menekültek hatalmas tömege haladt át. Akik nem jártak sikerrel, az országban rekedtek, Macedónia kétmillió lakójának az egyharmada muszlim vallású albán.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.