Operatív Törzs: ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a vészhelyzet végéig, az idősek maradjanak otthon

2020. március 28., 11:02

Szerző:

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóját Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára a menetrendi változtatásokkal kezdte. Leállítják azokat az országos járatokat, amelyek vonattal helyettesíthetőek. Egyúttal a MÁV nem indítja a nemzetközi vonatokat.


Az egészségügyi dolgozók munkájának elismeréseként bejelentette, ingyenesen utazhatnak a MÁV és Volán, valamint a helyközi járatokon a veszélyhelyzet végéig.


Azt javasolta, hogy aki jegyet akar venni, az érintésmentesen tegye meg, ezért a mobilapplikációkat használja minden utas. 


Felhívta a figyelmet, hogy

másfél méteres távolságot kell tartani egymástól,

ha nem halasztható az út, akkor a gépkocsihasználat után mindenki mosson kezet. 
Schanda Tamás arról is beszélt, belépéskor egészségügyi ellenőrzésen esnek át a kamionsofőröknek. Ha utóbbi kimutatja a koronavírus gyanúját, akkor magyar állampolgár esetén a kijelölt karanténba kell mennie, külföldi állampolgár pedig nem léphet be. 


A fogyasztóvédelmi lépésekről szólva elmondta,

nincs Magyarországon áruhiány.

Ha esetleg üresek a polcok, akkor lassabban töltötték fel azokat a raktárakból. Hangsúlyozta, nincs ellátási probléma. Ennek érdekében több intézkedést is tettek. 

Müller Cecília országos tisztifőrovos elmondta, 343 beazonosított igazolt új fertőzött van és újabb egy fő hunyt el.

Jelezte, továbbra is a járvány lassítása a cél, amihez a lakosság közreműködése szükséges.

Felszólította az időseket, hogy maradjanak otthon.

Jelezte, minimalizálni kell a találkozásokat, a csoportosulásokkal pedig végképp fel kell hagyni. A találkozások minimalizálása lassítja a járványt. Felhívta arra is a figyelmet, hogy tisztán kell tartani az otthoni számítógép klaviatúráját is. 

 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.