Gyurcsány: Polt tartozik egy lemondással és egy bocsánatkéréssel

Lemondásra és bocsánatkérésre szólította fel Gyurcsány Ferenc a legfőbb ügyészt azután, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken bizonyítottság hiányában megszüntette ellene a nyomozást a Sukoró-ügyben.

2012. július 20., 17:54

„Polt tartozik egy lemondással. Utána meg egy bocsánatkéréssel. Hamisan gyanúsított meg egy súlyos bűncselekménnyel, amelyet végül maga sem hisz. Alkalmatlan és tisztességtelen. Alávaló ember” –

ezt írta a FacebookonGyurcsány Ferenc, miután napvilágot látott, hogy a Sukoró-ügyben megszüntették ellene a nyomozást.

A volt kormányfő szerint a legfőbb ügyész megijedt. „Tudta, hogy egy esetleges tárgyalás minden napja pokol lesz számára. Mert vádlója lettem volna. Neki és »tartójának«, Orbán Viktornak és rendszerének. Nem merte vállalni a kockázatot. Így vesztett kevesebbet” – írta Gyurcsány.

”Felindultságom nem csökkent azzal, hogy engem nem mertek megvádolni. Mert mi van a kevésbé ismertekkel, az emberekkel, akik csak(!) tisztességesen szolgálták hazájukat, de most a Fidesznek útjában állnak. Őket meg lehet hurcolni?” – áll a volt miniszterelnök Facebookon közzétett véleményében.

Veress: Még nincs vége a történetnek

Veress János volt szocialista pénzügyminiszter az

ATV Híradójánakarról beszélt, hogy még nincs vége a történetnek. „Az elmúlt években megalapozatlanul vádaskodtak fideszes politikusok, nevesincs emberek, akik egészen elképesztő módon hazugságot halmoztak hazugságra, a jobboldali sajtóban hülyébbnél hülyébb állításokat tettek, ezért felelniük kell” – fogalmazott Veress.

Az MSZP „Orbán Viktor pittbulljairól” beszélt

„Orbán Viktor pitbulljai újból bebizonyították, hogy alaptalanul rágalmaztak mindenkit, akit az elmúlt időszakban perbe akartak fogni” – jelentette ki a Kossuth téren, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületével szemben Török Zsolt. A politikus úgy fogalmazott, hogy Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztosnak „nincs jó időszaka”, mert a bíróság a Bábolna-ügyben felmentette Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, míg a filozófuspályázatok ügyében is megszüntették az eljárást. Szavai szerint ezek mellett számos olyan ügy volt, ahol „az bizonyosodott be, hogy Budai Gyula alaptalanul rágalmazott, politikailag meghurcolt embereket”.

Török Zsolt azt mondta, hogy a pénteki ügyészségi döntés után „Orbán Viktor pittbulljainak” két lehetősége maradt: vagy lemondanak és visszafizetik a közpénzből indokolatlanul felvett milliókat, vagy tovább folytatják a vizsgálódást az elmúlt két év zavaros ügyeivel. Ezt követően a szóvivő krétával egy sematikus ábrát rajzolt a Kossuth tér betonjára, amely azoknak a „Nyerges-vontatóknak” helye, amelyek – elmondása szerint – „elviszik a közpénzeket és természetesen a földeket is”.

„Azt gondolom ezt Andrásnak és Ferencnek kell megbeszélnie egymást között” – válaszolta arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc ellen nem Budai Gyula, hanem az LMP-s Schiffer András tett feljelentést.

Arra a felvetésre, hogy a Sukoró-ügyben öt ember ellen vádat emeltek, azt felelte: „azt gondolom, a legfontosabb az lenne, ha ezeket az alaptalan vádaskodásokat befejeznék Budai Gyuláék (…) és inkább a kormányzással foglalkoznának. Úgy látom az nem nagyon megy nekik”.

A Jobbik megdöbbent és Csatáryt emlegette

A Jobbik ezzel párhuzamosan megdöbbenéssel fogadta a Gyurcsány Ferenc elleni nyomozás megszüntetését, az ellenzéki párt szerint a választóknak két év múlva rájuk kell szavazniuk a valódi elszámoltatáshoz.

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, egyben a párt jogi kabinetjének vezetője úgy fogalmazott, teljesen értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen az ügyészségnek ez „egyáltalán nem gyakorlata”, ezért politikai indítékot sejtenek az ügy mögött. Staudt kiemelte, hogy a kormány ezzel „lovat ad Gyurcány Ferenc alá” és gyakorlatilag „tisztára mossa” a korábbi MSZP-s kormányokat.

A Fidesz ezért nagy árat fog fizetni a következő választási kampányban, hiszen az ügyészség döntését egyrészt a szocialisták is fel fogják használni, másrészt a választópolgárok is tudni fogják: csakis a Jobbikra szavazhatnak, ha valódi felelősségre vonást szeretnének – fogalmazott Staudt Gábor, aki annak fényében is óriási problémának nevezte a vádejtést, hogy szerinte az ügyészség Csatáry László esetében a Simon Wiesenthal Intézet vezetőjének nyomására „pillanatokon belül” felülbírálta korábbi véleményét, és „megpróbál meghurcolni egy 97 éves embert”.

Az LMP önmegtartóztatást tanúsított

Az LMP nem kommentálja a Központi Nyomozó Főügyészség Sukoró-ügyben hozott határozatát, de a párt szerint az kiderült, hogy az emberek továbbra sem fognak tisztábban látni „az elmúlt kormányzati ciklusok zavaros ügyeiben” – mondta Schiffer András.
Az LMP országgyűlési képviselője, aki még 2009 októberében hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen, az MTI-nek nyilatkozva most azt mondta, nem tartja szerencsésnek, ha a politikusok konkrét nyomozati döntéseket kommentálnak, mert a politikának önmegtartóztatást kell tanúsítani az igazságszolgáltatás működését érintő ügyekben. Hozzátette, sajtóhírek alapján a tavaly ősszel közölt gyanúsítás csak kis részben támaszkodott az LMP feljelentésére.

A párt ennek ellenére biztos a 2009-es igazában és egyértelműnek tartja, hogy az emberek két évvel a kormányváltás után sem látnak tisztábban a megelőző kormányzati ciklus „zűrzavaros ügyeiben”. A politikus ezek közé sorolta a sukorói kaszinó-beruházást, a „soha meg nem valósuló” kormányzati negyedet, a 4-es metrót, a Margit-híd felújítását és az autópálya-építéseket.

Schiffer András kijelentette, hogy a beígért elszámoltatás nem más, mint „puszta szemfényvesztés a Fidesz részéről, hogy időközönként megcsörgethessék a bilincset a szocialisták feje felett, mivel így tartják szinten saját fanatikusaik adrenalin-szintjét”. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a kormányoldalnak nem érdeke egy valódi elszámoltatás, mert az azzal fenyegetne, hogy egy kormányváltás után „a fideszes oligarchákat is el fogják számoltatni”.

Nyilvánvaló, hogy az elmúlt húsz év politikai elitjét, „a demokratikus kartellt olyan közös bűnök tartják össze, amelyek nevetségessé tesznek részükről minden elszámoltatási ígéretet” – jelentette ki.

„A Fidesz elszámoltatási politikája megbukott, Orbán Viktor egyszerűen bepalizta 2010 tavaszán a Hagyó-, a Zuschlag- és más ügyektől megcsömörlött választókat, most már csak az a kérdés, hogy mikor számol el Budai Gyula a kormánybiztosi munkájával” – mondta Schiffer András.

Az LMP viszont egy olyan antikorrupciós programot kíván megvalósítani 2014-től, amely a jövőre nézve, rendszerszerűen csökkenti a korrupciós nyomást a politikán – közölte.