Negyvennégy gyöngyöspatai már írásba adta, hogy pénzben szeretné a kártérítést

2020. január 21., 11:40

Szerző:

Hatvan gyöngyöspatai érintettből negyvennégy már írásban nyilatkozott az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felé arról, hogy anyagi kártérítést szeretne – írja a Népszava. Az érintetteket – akiknek jogerősen 100 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság – arról kérdezték, hogy pénzben, természetben vagy a kettő valamilyen arányában kérik a kártérítést és arról, hogy részt akarnak-e majd venni azon az egyeztetésen, amit a tankerület és az önkormányzat kezdeményezett a kártérítés természetbeni kifizetéséről, ám ez pertechnikai okokból nem nyilvános adat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az a tizenhat érintett, aki nem adott le nyilatkozatot az alapítványnak, egyedileg akar-e végrehajtási eljárást indítani az iskolát fenntartó tankerületnél. Csemer Géza, a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ezzel kapcsolatban a lapnak azt mondta: ő maga nem tud arról, hogy hétfőn bárki beadta volna ezt az indítványt, de ez nem jelenti azt, hogy esetleg később ez ne történne meg.

Időközben Polgár András a romák felzárkóztatását segítő Polgár Alapítvány egyik alapítója nyíltról zárttá tette  felhívását, amelyben felajánl ötmillió forintot egy, a gyöngyöspatai kártérítések előfinanszírozására létrehozandó pénzalap elindításához, s napokon belül jelzi, mely bankszámlaszámon gyűjtik az adóforintokat, „Szégyelljék magukat!” jeligére. Ám

olyan mocskolódó, durva és rasszista megjegyzésekkel árasztották el, amelyeknek nem akart teret adni.

Azt Polgár András elvi kérdésnek tartja, hogy ilyen helyzetben ne a civilek fizessék ki az állam helyett a kártérítést, ezért az első felhívását módosította, miután az érintettekkel és az ügyben jártas szakemberekkel konzultált. Belátta: nem azzal tesznek a legjobbat a jogaiktól és jogos jussuktól megfosztottaknak, ha a fizetésre kötelezettek helyett kártalanítják őket, hanem azzal, ha segítenek nekik a pénzükhöz jutni. Szavai szerint a gyűjtésből származó pénz felajánlható lesz például más mélyszegénységben élő, tanulási jogaikban korlátozott gyerekek ösztöndíjprogramjára.

 

 

A Fidesz a jelek szerint az érintetteket kívánja megpuhítani, hogy fogadják el inkább a továbbképzést kártérítés  gyanánt, legalábbis Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője kijelentette: közvetlenül az érintett családokkal kell egyeztetni, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány „eljátszotta hitelét”, amire szerinte írásos bizonyítékok vannak.

„Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében” – mondta a fideszes politikus.