Lenne miből kifizetni a százmilliós kártérítést a szegregált gyöngyöspatai diákoknak

2020. január 8., 11:13

Szerző:

Nagyjából egymilliárd forint éves költségvetéssel rendelkezik Gyöngyöspata, vagyis lenne miből kifizetni a cigány gyerekek szegregációja miatt megítélt 100 milliós kártérítést - írta meg a Népszava a Nemzeti Jogszabálytárban fellelhető adatokra hivatkozva. Igaz, nem feltétlenül az önkormányzatot terheli fizetési felelősség, hanem a tankerület fenntartóját.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője hét végén még arról beszélt, hogy a 2500 fős települést csődbe viszi, ha ki kell fizetniük a kártérítést, mert a településre háruló összegrész szavai szerint pontosan kétszer annyi, mint az önkormányzat egész éves saját bevétele. Horváth a Soros-hálózat pénzszerző akciójának nevezte a kártérítés ügyét. A Népszava emlékeztet: a politikus 2011-2014 között a területileg illetékes Heves Megyei Kormányhivatal vezetője volt, így ő maga is kapott segítséget kérő petíciót a gyöngyöspatai romáktól.

A település 2019-re körülbelül 400 millió forintos céltartalékot tervezett, míg az azt megelőző évben, 2018-ban közel félmilliárd forintnyi költségvetési pénzmaradvánnyal indított. A polgármesteri hivataltól a lap azt a tájékoztatást kapta, hogy ezek a számok csak előrejelzésnek tekinthetők, nem különíthetőek el bennük a fejlesztésekre félretett összegek. A saját bevételeikről sem akartak nyilatkozni, mondván: hiába terveztek például több tízmillió forintos iparűzési adóbevételt, ha netán valamelyik vállalkozás év közben csődbe megy, annak vissza kell fizetniük a pénzt, s emiatt is változnak a számok.

Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány korábbi elnöke, jelenlegi kuratórium tagja a Népszavának azt mondta: noha jogerősen jár a kártérítés, s az alperesek Kúriánál indított, általuk még nem ismert felülvizsgálati kérelme ennek kifizetését nem befolyásolja, egyelőre minden jel arra utal, hogy sem az állam, sem az önkormányzat nem szándékozik gyorsan kifizetni a pénzt az érintett családoknak. A felülvizsgálati kérelem ügyében még tárgyalást sem tűzött ki a Kúria, de Mohácsi szerint a Kúria döntéséig érdemes várni, mert azután biztosan mindenképp fizetni kell. Persze, mint mondta,  leginkább arra készülnek, hogy a jogosan járó kártérítést is úgy kell majd „kiperelniük” a felelősökből, akár végrehajtást kezdeményezve az önkormányzat, illetve az államot képviselő tankerület ellen.

Horváth László közben a Facebook-oldalán egyebek mellett azt írta, „a Kúria MTI-hez eljuttatott hétfő esti közleményében, és az alább olvasható hivatalos végzésben is egyértelmű a helyzet: január 17-én végrehajtható a 100 millió forintos kártérítés.”