Nyugdíjasoknak kedvez a kormány: a gyógyszertárak gyógyszerész nélkül is működhetnek májustól

Májustól nyitva lehet egy gyógyszertár akkor is, ha nincs a helyszínen gyógyszerész. A kistelepüléseken élő nyugdíjasok jól járnak ezzel, habár a gyógyszerész kamara elnöke hibásnak tartja a módosítást.

2024. február 8., 13:38

Szerző:

A hálózatos patikák szakszövetsége szerint előrelépés történt azzal, hogy májustól módosul a gyógyszerkiadás a gyógyszertárakban– írja az economx.hu. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet lényege, hogy májustól 6-tól megengedik, hogy a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől eltekintve, hogy a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást tudjon adni.

A hálózatos patikák szerint a változás rövid és középtávon megállíthatja a fiókgyógyszertárak számának csökkenését, és hosszú távon hozzájárulhat új fiókpatikák nyitásához, és így a gyógyszerek elérhetőségének javulásához is.

Tavaly év végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ez körülbelül egy százalékos csökkenésnek felel meg. Van egy negatív tendencia, évről évre 20 körül csökken a patikák száma, de persze új patikák is nyitottak – mondta Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) elnöke, aki egy háttérbeszélgetésen szólalt fel.

Jelentősen nőtt azon kistelepülések száma, ahol már nem érhető el közvetlenül gyógyszertár.

Nagyjából 700 ezren laknak ezeken a településeken, jellemzően az idősebbek, akik számára megterhelő, ha egy másik településre kell menni a szükséges gyógyszerek beszerzéséért. A most megjelent rendelet az ő életminőségüket is érdemben javíthatja, véli a HGYSZ.

A gyógyszertár számára elérhetőnek kell maradnia a gyógyszerésznek

A gyógyszerek kiadása továbbra is a gyógyszertárakban történik, szakszemélyzet felügyelete mellett és a rendelet alapján kötelező biztosítani a távkapcsolatot gyógyszerésszel szükség esetére. Emellett a változás csak azokat a fiókgyógyszertárakat érinti, amelyek élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, vagy más formában nem tudják biztosítani már rövid távon sem a működésüket.

Nem mindenkinek tetszik a módosítás

A Magyar Gyógyszerész Kamara már júliusban elhibázottnak tartotta a javaslatot. Hankó Zoltán elnök szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert szerinte „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. A kamara elnöke úgy véli, rossz döntés született, amely hibás helyzetértékelésen alapul, mert kompetenciát von el a gyógyszerészektől.

A döntés nem szolgálja a betegek érdekeit, mert nem azt a színvonalú ellátást kapják, amire szükségük van – mondta a kamara elnöke a Népszavának. A 15 perces elérhetőséggel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy véleménye szerint nincs az a beteg, aki hajlandó egy ilyen kapcsolatra ennyit várni. Mint mondta: az elmúlt 30 évben a közforgalmú- és fiókgyógyszertárak száma 1400-ról 3000-re nőtt, és a közforgalomban foglalkoztatott gyógyszerészek száma is megkétszereződött, azaz szerinte elvileg van elég gyógyszerész a fiókpatikák üzemeltetésére is.

(Kiemelt képünk illusztráció / Veres Viktor)