Az egész országban hiány van az egyik bárányhimlő elleni védőoltásból

2019. szeptember 19., 16:13

Szerző:

Hetek óta problémás a két bárányhimlő elleni oltóanyag beszerzése a patikákban – értesült a 24.hu.

A Varilrix készlethiányát már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszerbiztonsági Intézet (OGYÉI) gyógyszer-adatbázisában is feltüntették, okként gyártási problémát jelöltek meg. Az azonos hatóanyagot tartalmazó Varivaxnál ugyan nem jelent meg a készlethiányra figyelmeztető jelzés, de a portál szerint több gyógyszertár és szülő visszajelzése alapján ennek vásárlását is hetekkel korábban jelezni kell a gyógyszertáraknak.

A 24.hu információit megerősítette Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke. A gyermekorvos szakmai berkekből úgy értesült, hogy a Varivax problémája megoldódik és csütörtöktől elérhető a patikákban,

a Varilrixre viszont decemberig várni kell.

A két oltóanyag gyakorlatilag azonos hatóanyagot tartalmaz, de az egyik készítménnyel megkezdett oltási sorozatot nem lehet a másik típussal folytatni.

Ingyenessé tették a bárányhimlő elleni védőoltást Hódme
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár áprilisban jelentette be, hogy szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás kötelező és ingyenes lesz a 2018. július 31-e után születettek számára. Az első injekciót a gyermek 13 hónapos, a másodikat 16 hónapos korában kell beadni. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja. Hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni a betegséget, mivel egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat.

 

UPDATE

 

Lapszemlénk megjelenése után a következő közleményt kaptuk a forgalmazótól, az MSD Pharmától:

Magyarországon bárányhimlő ellen ajánlott védőoltásként két gyártó védőoltása van jelenleg forgalomban: Varivax (MSD) és Varilrix (GSK).

Az OGYÉI-nek tett bejelentés alapján termékhiány jelenleg Varilrix (GSK) oltóanyagból áll fenn.

A Varivax (MSD) vakcinából raktárainkban megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igények kiszolgálására; bízunk benne, hogy a megnövekedett igénynek nagykereskedő partnereink is meg tudnak felelni és a patikák ellátása problémamentesen történhet.

2019 szeptemberétől a Nemzeti Immunizációs Program részeként, a 13-16 hónap közötti kisgyermekek bárányhimlő ellen kötelezően a Varivax (MSD) védőoltást kapják, amelynek ellátása zavartalanul biztosított.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.