Gyanús körülmények között 9 milliárdra nőtt a Puskás Akadémia tao-programja

2018. november 12., 16:50

Szerző:

A Puskás Akadémia mögött álló felcsúti futballalapítvány rekord összegű, 5,4 milliárdos tavalyi tao-programja idén júniusban 9 milliárd forintra nőtt. A dolog nemcsak a többi programhoz képest bődületes mennyiségű pénz miatt meglepő – írja az Index.

A portál a Magyar Labdarúgó Szövetség 2017-2018-as tao-adatbázisában azt találta, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elfogadott sportfejlesztési programjára eddig begyűjtött támogatások értéke jelentősen meghaladja az arra megítélt összeget. A durván 5,4 milliárdos programra eddig mintegy 6,3 milliárd forintnyi társaságiadó-felajánlást gyűjtött be az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított szervezet. 

Ennél is meglepőbb, hogy a Puskás Akadémia honlapjára feltöltött 2017-2018-as sportfejlesztési programban az eddig ismert program helyett egy módosított változatra bukkant az Index, amelyben

a kért támogatás mértéke az egyénként is orbitális 5,4 milliárdról 9 milliárdosra nőtt.

Pancho Aréna
Fotó: pfla.com

Eszerint az elmúlt időszakban az Orbán Viktor miniszterelnök által létrehozott alapítványnak ítélt támogatás összege bő egynegyede, 26 százaléka a többi elfogadott, 1 288 darab programra megítélt támogatásnak. Illetve 338-szor több, mint a többiekre átlagosan jutó támogatás.

A felcsúti programban a módosítás indokaként a sportcsarnok bővítését jelölték meg. Magyarázata szerint „A támogatási összeg növekedése a sport fejlesztési programjának módosítása a műszaki és szakmai tartalma miatt is módosításra került”.

Az októberben átadott multinacionális sportcsarnokra ráadásul a plusz 3,6 milliárd forint támogatást akkor igényelték, amikor az épület már majdnem teljesen kész volt.

Törvény szerint egy sportszervezetnek „a módosítás okáról való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül” kell kérelmeznie módosítási igényt. Az pedig nem életszerű, hogy az 5,13 milliárdos plusz beruházás szükségességét csak május 20. után fedezték volna fel a Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármester vezette alapítványnál egy olyan beruházásnál, amit a módosítási kérelem szerint augusztus 31-re terveztek befejezni.