Kormányinfó: Gulyás Gergely szerint természetes iskolai szegregáció alakul ki Magyarországon

2020. január 30., 14:34

Szerző:

Először jelent meg kormányszóvivőként Szentkirályi Alexandra a csütörtöki Kormányinfón, ahol sok szó esett a koronavírusról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a koronavírusnak nincs magyar áldozata, Magyarországon nincs koronavírussal fertőzött beteg, de a magyar egészségügyi rendszer felkészült arra, hogy felvegye a harcot a betegséggel. Közölte, hogy legnagyobb mértékben Kínát és az ázsiai térséget érinti a vírus. Több mint 7000 fertőzésről és 170 halálozásról tudnak a hatóságok világszerte. Európában jobb a helyzet, 4-4 franciaországi és németországi, illetve 1 finnországi fertőzésről van eddig információ.

 

Intézkedések viszont már történtek itthon a vírusfertőzés miatt. Egy kínai turistákat szállító busz érkezett Prágából, amelyet a hatóságok megállítottak a magyar határon, és megmérték az utasok lázát. A miniszter kijelentette, hogy bárkinek megtagadhatják az országba való beutazását, ha felvetődik a fertőzés gyanúja.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is felszerelik megfelelő eszközökkel. A tárcavezető közölte, hogy napokon belül leállhatnak a kínai-magyar repülőjáratok.

– Amíg a koronavírus okozta helyzet fennáll, addig az Országos tisztifőorvos akár minisztereket is utasíthat – jelentette ki Gulyás.

Kínában 7 magyar jelezte, hogy soron kívül hazautazna. A Külügyminisztérium egyeztet a francia hatóságokkal azért, hogy soron kívül hazajöhessenek. Ha ez nem lehetséges, akkor a Magyar Honvédség katonai gépén is haza lehet őket hozni.

A szerdai kormányülésen jelentést hallgattak meg a déli határon tapasztalt áttörési kísérletről. Öt személyt fogtak el, büntetőeljárás indult ellenük. Ha a bűnösségük beigazolódik, kiutasíthatók az országból. A hatóságok megerősítették a határ déli szakaszának védelmét.

Kormányinfó
Fotó: Bruzák Noémi

A honvédelmi miniszter beszámolója alapján az Irakban szolgáló katonák biztonságban vannak, közvetlen veszélynek nincsenek kitéve.

Gulyás Gergely közölte, hogy ipari mértékű a joggal való visszaélés, 12 ezer pert indítottak bűnelkövetők a magyar állam ellen a rossz börtönkörülmények miatt. Eddig 10 milliárd forintot kellett a magyar államnak kártérítésként kifizetnie. A kormány felhatalmazta Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akár ideiglenesen is nyissanak meg börtönhelyeket. Gulyás Gergely megjegyezte, hogy több börtönépítés is folyik, körülbelül ezerötszázzal több férőhelyre lenne szükség a jelenleginél.

Szerdán beszámolót hallgattak meg a gyöngyöspatai romák elszigetelt oktatása miatt. Nem vitatják, hogy a kormánynak van kárpótlási kötelessége oktatási tekintetben, ezért a jogerős ítéletben foglaltakkal egyenértékű, vagy azt meghaladó segítséget nyújtanak a szegregációt elszenvedetteknek. A miniszter viszont úgy látja, a bírósági ítélet nem ezt segíti elő. A pénzbeli kártérítés a kormány szerint nem segíti a romákat, mert ezzel nem tudják behozni a szegregáció okozta lemaradást. Ezen csak egy oktatási program segíthet. Gulyás attól tart, hogy a pénz különben uzsorásokhoz kerülne.

A miniszter hozzátette, az a szomorú tapasztalat, hogy egyes megyékben úgy alakulnak ki teljes cigány osztályok az iskolákban, hogy a nem cigány szülők elviszik onnan a gyermekeiket. Ez Gulyás Gergely szerint a természetes szegregáció. Ennek megszüntetésére szerinte az a megoldás, hogy a felsős évfolyamokat elviszik az iskolából, és iskolaközpontokat hoznak létre a felső tagozatosoknak.

Niedermüller Péter kijelentése Gulyás szerint egy szélsőséges, rasszista kijelentés volt.

– A megtámadott rassz a fehér keresztény faj, akit a polgármester nem tud elviselni. A fajelméleteket maga mögött hagyta az európai politika, jó lenne, ha a DK is ezt tenné – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy egy ilyen felháborító nyilatkozat után el kellett volna köszönni Niedermüllertől.

Dézsi Csaba Andrásnak, Győr új fideszes polgármesterének 30 napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget, azaz kardiológusi praxisát. Gulyás Gergely azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy vitassák meg, szükséges-e a módosítani a törvényt. A jelenlegi jogszabály szerint a városvezető nem dolgozhatna tovább kardiológusként a polgármesteri tisztséggel párhuzamosan.

 

Ezeken felül elhangzott a Kormányinfón:

- Gulyás Gergely nem tud arról, hogy létezne a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről.

- Pénteken nyilvánosságra hozzák az új Nemzeti Alaptantervet.

- Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy nem lesz kormányátalakítás.

- A miniszter szerint nem volt elég az év végi 500 ezer forintos jutalom a rendőrök leszerelésének megállítására, de januártól bért emeltek 10 százalékkal. Hozzátette, hogy még ezzel együtt sem elegendő, ezért szeretnék folytatni az illetmények emelését.

Kormányinfó
Fotó: Bruzák Noémi

- Az Alternative für Deutschland (AfD) párt vörös vonal – jelentette ki Gulyás arra a kérdésre, hogy várható-e bármilyen szövetség bejelentése, mivel Orbán Viktor Rómába utazik és Matteo Salvinivel is találkozik.

– Olyan európai szövetséghez való csatlakozás, amelynek része az AfD is, nem fordulhat elő

– derült ki Gulyás Gergely szavaiból. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja, egyelőre velük tárgyalnak.

- Gulyás elmondta, hogy Orbán Viktor kormányfő februárban Berlinbe látogat, de a pontos időpontot még nem jelentette be a meghívó német fél.

- Arra a kérdésre, hogy a „Boldog karácsonyt, Magyarország!” című kampány mennyibe kerül, Gulyás azt válaszolta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda tud felelni. Szerinte senkinek sem lehet kifogása amiatt, hogy a kormány egy kisfilmben kíván boldog karácsonyt. Igaz, előfordult, hogy több lapban több oldalon is megjelent ugyanaz a karácsonyi hirdetés, de ha ez sok, akkor majd csökkentik.

- Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) áll rendelkezésre az a pénzkeret, amiből minden 9. és 11. évfolyamot befejező diák két hetet külföldön tölthet.

- Az Emmi felmérése szerint az Orbán Viktor által feladatként megjelölt kórházi felújítások 140 milliárdba kerülnek. 

(A Magyar Hanghvg.hu nyomán.)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.