Videón látható, ahogy az illegális határsértők megpróbálnak áttörni a röszkei kerítésen

2020. január 28., 15:11

Szerző:

Működött a határvédelmi rendszer kedd hajnalban, amikor illegális bevándorlók próbáltak meg áttörni a magyar határon Röszkénél - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón, miután ülésezett Orbán Viktor miniszterelnök részvételével a migrációs munkacsoport.

Pintér Sándor közölte, már múlt héten voltak arról információik, hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra. A hajnali áttörési kísérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni - mondta a belügyminiszter.

Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója elmondta, illegális migránsok hétfőn csoportosan két hullámban, 5 óra 20 perckor, majd 5 óra 30-kor erőszakosan kíséreltek meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 átkelőhelynél. Hozzátette: a rendőrök négy embert elfogtak, bűnügyi őrizetbe vették őket.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt hangsúlyozta, hogy a szerb-magyar államhatár komoly nyomás alatt áll, januárban eddig 3400-an kíséreltek meg Magyarországra bejutni.

Az esetről a határátkelő kamerái készítettek felvételeket. Az Index által megszerzett videón az látszik, hogy a migránsok a kerítésen átugrálva átszaladnak a határon, majd miután figyelmeztető lövést adnak le a rendőrök, gyorsan visszafutnak Szerbiába.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.