Gigantikus Szent Korona a mohácsi emlékhelyen

Tizenöt méter magas, a Szent Korona formáját idéző fogadóépülettel gazdagodik a Mohácsi Történelmi Emlékhely: az építkezés június közepén kezdődik Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építész tervei alapján.

2010. május 23., 11:55

„1996-ban, a megalakulásunkkor került hozzánk a történelmi emlékhely, ezt a mostani beruházást 2003 óta terveztük” - mondta el a műemlékem.hu-nak Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park általános igazgatóhelyettese. Hozzátette: 2007 végén adták be a pályázatukat, a kedvező döntés pedig idén márciusban született meg.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely 1976-ban nyílt meg a várostól néhány kilométerre, Sátorhelyen, miután a hatvanas évek második felében az 1526-os csata elesettjeinek maradványait rejtő tömegsírt tártak fel a területen. Az emlékhelyen jelenleg öt azonosított tömegsír található, több mint hatszáz katona végső nyughelyként. Ezeket az elesetteket valószínűleg Kanizsai Dorottya négyszáz jobbágya temette el a környékbeli papok segítségével.

Az eddig azonosított sírok mellett azonban továbbiaknak is kell lenniük (a teljes magyar emberveszteséget 14-15 ezerre teszik a szakemberek), ezért az elmúlt hónapokban is kutatást folytattak az emlékhely környékén a Hadtörténeti Intézet munkatársai. Az emberi maradványokat rejtő sírok azonban csak részben fedik le az egykori csata helyszínét, hiszen az összecsapások pontos helyét még nem tudták egyértelműen azonosítani a régészek. Pillanatnyilag ugyan nincs napirenden az emlékhely bővítése, az újabb tömegsírok előkerülése azonban új helyzetet is teremtene.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely mostani fejlesztésének leglátványosabb eleme az új fogadóépület megépítése lesz. A kör alakú épület felépítésében, arányaiban a Szent Koronát idézi. Grandiózusak a méretei: 17 méter átmérőjű az alapja, és 15 méterre magasodik az emlékhely fölé.

A cikk folytatása és látványtervek a műemlékem.hu magazinjában

http://www.muemlekem.hu/magazin