Fővárosi párthajrá a cédulákért

A ma délután lejáró határidőig még ezres nagyságrendben kell ajánlószelvényt gyűjtenie a kis pártoknak, hogy a budapesti választáson főpolgármester-jelöltjük legyen.

2010. szeptember 3., 06:35

Késő este még 3615 kopogtatócédulára volt szüksége Jávor Benedeknek, az LMP főpolgármester-jelöltjének. Legalábbis a lehetmas.hu internetes oldal számlálója szerint. A ma, vagyis pénteken délután négykor lejáró határidő előtt egy héttel a Lehet Más a Politikának a szükséges 28 ezer cédula helyett csak 10 ezer volt a birtokában. Az aktivisták „éjjeli műszaka” után naponta több ezer ajánlószelvényt gyűjtöttek össze.

A Jobbik főpolgármester-jelöltjének már csak ezer kopogtatócédulája hiányzott tegnap este. Staudt Gábor sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy szerinte a demokrácia végét jelentené, ha Budapesten a választók kizárólag a Fidesz és az MSZP jelöltjei közül választhatnának októberben. Eddig ugyanis Tarlós István, a Fidesz és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltjének sikerült összegyűjtenie a kellő mennyiségű ajánlószelvényt.

Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt támogatásával induló főpolgármester-jelölt tegnap egy Margitszigeti rendezvényen azt közölte, hogy eddig 24 ezer kopogtatócédulát gyűjtött össze, így ma még négyezret kell „összekalapoznia”, hogy indulhasson a választáson.

A választás.hu adatai szerint a Jobbik főként a tízezernél kevesebb lakosú településen áll jól, hiszen a kis községekben összesen 1090 képviselőjelöltet tudott állítani. Ehhez képest a szocialisták csak 408-at. Jelöltállításban az MSZP megelőzi a Jobbikot, a nagytelepüléseken 2266 aspiránsukat vették nyilvántartásba, míg a radikális pártnak „csak” 1839-et. Ehhez képest rosszul áll az LMP: polgármester- és képviselőjelöltjeinek a száma alig több mint hatszáz.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.