Forgalom növekedés, torlódások a határon és a közutakon

Az ünnepekre jelentős számú vendégmunkás utazott haza a dél-balkáni országokba (Törökországba, Romániába és Ukrajnába), akiknek Nyugat-Európába történő visszautazása január első felében torlódások kialakulását eredményezheti legfőképpen Röszke, Nagylak és Záhony határátkelőhelyeken - olvasható a police.hu-n.

2009. december 30., 13:04

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az év végi és év eleji ünnepek (Karácsony, Újév napja, Ortodox Karácsony és Újév) alatt Csongrád megye határátkelőhelyein és nemzetközi forgalmat bonyolító közútjain ismét nagy forgalom várható. A kialakuló helyzetet tovább nehezíti Szerbia, Montenegró és Macedónia 2009. december 19. napjától kezdődő részleges vízummentessége (az új típusú biometrikus útlevéllel rendelkező személyek utazhatnak vízummentesen), továbbá az ünnepi időszakban Szeged városában zajló közlekedési rekonstrukció. Forgalom lassulásra és torlódásokra minden esetben számítani kell.

A nagy forgalmú időszak egészen január közepéig is elhúzódhat. Várhatóan leterhelt útvonal lesz az M5 autópálya, valamint a 43. számú főút, a Szeged környéki kerülőutak, továbbá szerbiai viszonylatban a Röszke autópálya határátkelőhely, a román határszakaszon elsősorban a Nagylak közúti határátkelőhely. Kritikus időszaknak kell tekinteni a 2010. január 02-03., valamint a január 07-11. közötti napokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a katolikus és az ortodox ünnepek utáni közlekedés kezelése nem jelent különösebb nehézséget. A visszautazó harmadik országbeli állampolgárok elsősorban Záhony közúti határátkelőhelyet választják a schengeni térségbe történő belépésre, azonban jelentős várakozás kialakulására nem számítunk.

A közutakon jelentkező nagy forgalom és a téli időszak miatt megváltozott út- és látási viszonyok nagyfokú körültekintésre, óvatosságra intenek minden járműtulajdonost.

A Rendőrség felelős, balesetmentes közlekedést kíván a közlekedésben résztvevő minden egyes tagjának.