Fogtechnikai cég fejlesztett taóból sportpályát, a pénz persze eltűnt

2018. november 15., 18:10

Szerző:

A Magyar Liberális Párt költségvetési csalás gyanújával feljelentést tett a hernádi sportpálya fejlesztési beruházásának ügyében, a kivitelezésre szánt TAO-támogatás eltűnése miatt. Chladek Tibor, a Liberálisok Pest megyei választmányi elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a Hernádi Sportegyesület a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közreműködésével több mint 10 millió forint tao-támogatást kapott a sportpálya kerítésének felújítására, a beruházás azonban messze nem úgy zajlott, ahogy elvárható lenne.

Az elnyert támogatásból ugyanis nem valósult meg az egyébként előre, szabálytalanul kifizetett beruházás.

A kerítés egy részét végül a hernádi önkormányzat saját pénzéből építette meg, de a fejlesztés máig nem valóüsult meg teljesen miközben csaknem 11 millió forint közpénz eltűnt.

Chladek Tibor először nyílt levélben, majd közérdekű adatigényléssel fordult Hernád község polgármesteréhez, hogy megtudja, mekkora kár érte a tao-támogatás eltűnése miatt az önkormányzatot, és hogy a kivitelezés elmaradása miatt tett-e feljelentést a hivatal. Zsírosné Pallaga Mária polgármester válaszából kiderült, hogy a közbeszerzési eljárás során a három árajánlatot kértek be, a beadott pályázatok közül azonban csak egy cég ajánlata volt érvényes, ez el is nyerte a kivitelezési munkálatokat.

Chladek Tibor
Fotó: Liberálisok

A Liberálisok az MLSZ-hez is közérdekű adatigényléssel fordultak, hogy kiderítsék, ki volt a felelős azért, hogy

a meg nem valósult beruházás kivitelezési munkálatait egy Pest megyei és hernádi kötődéssel egyáltalán nem rendelkező, építőiparral korábban nem is foglalkozó nyíregyházi cég, az M & N Fogtechnikai Bt. nyerhette el.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján egy férfi és felesége alkotta betéti társaság tevékenységi köre meglehetősen széles. Fő tevékenysége orvosi eszköz gyártása, de ezen túl be van jegyezve még 25 más dolog is az illatszer kiskereskedelmen, a számítógépes programozáson és a vakoláson át egészen a fordítás-tolmácsolásig. Az építőiparhoz kapcsolódó összes tevékenységet amúgy 2017 májusában jegyezték be.

Az MLSZ válasza 15 napos határidőn túl, Chladek Tibor mai sajtótájékoztatója után érkezett meg, érdemi válaszokat azonban nem tartalmaz – közölte a párt

Chladek Tibor szerint a rendelkezésre álló információk alapján és az egyre szaporodó kérdések miatt bűncselekmény gyanúja merült fel, ezért a Liberálisok politikusa csalás, költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett a Dabasi Járási Ügyészségén. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.