Fiktív kezelésekre kérnek pénzt a magyar egészségügyben, mert a jelenlegi támogatás az ellátás fenntartására sem elég

2019. január 7., 15:33

Szerző:

24.hu vette észre, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél több esetben is elszámolhattak olyan kezeléseket, amelyeket az illetők nem is vettek igénybe. A cikk szerzője például az Ügyfélkapun keresztül ellenőrizte saját betegéletútját, így vette észre, hogy nevére elszámolt egy ismeretlen orvos egy agyvérzés kezelésére szolgáló gyógyszert, amit ki is váltottak egy olyan városban, ahol ő legfeljebb átutazóban járt.

Érdeklődésére az orvos azt felelte, hogy talán a felhőben kavarodhattak össze az adatok, amikor kísérleti jelleggel már csatlakozhattak az orvosok az e-recept rendszeréhez.

A jelenség nem ismeretlen az egészségügyben. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző a portál kérdésére elmondta, hogy a jelenség leginkább a fogászatban lehet jellemző. Annyira alacsony a finanszírozása például a foghúzásnak, hogy nem fedezi a fecskendőt, a tűt és az érzéstelenítőt, a fogorvos órabérét, így kénytelenek ilyen eszközhöz folyamodni.

Novák Hunor orvos azt mondta, nagyon nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy valakinek véletlenül kódoljanak be olyan műtétet, amit nem végeztek el. Az viszont szerinte is elterjedt módszer, hogy bekódolnak meg nem történt vizsgálatokat, különben villanyra vagy fűtésre se lenne pénz.

– Ha úgy vesszük, ez csalás, ami felett nagyon sokan szemet hunynak és kényes téma, de őszintén beszélni kell arról, hogy nem lehet kihozni az ellátást annyiból, amennyit az állam ad rá

– mondta.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint az orvosok semmilyen szinten nem érdekeltek abban, hogy hatékonyan költsék el a rendelkezésre álló erőforrásokat. Arra vannak inkább ösztönözve, hogy a zavarosban halászva keressék meg maguknak, a rendelőnek és a kórháznak a pénzt.

Tegnap 16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 11:27

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.