Török Gábor: A Fideszen belüli kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak távoznia kell pozíciójából

2020. január 4. 09:53 - szerző: 168 Óra

Ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor kormányfő három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának – nyilatkozta Török Gábor politológus a Népszavának.

Török Gábor szerint az önkormányzati választás a Fidesz helyzetének megítélésében hozta a legnagyobb változást, azt viszont túlzónak érzi, hogy az ellenzéki oldalon hurráoptimizmus uralkodik, a kormánypártban pedig válsághangulat jelent meg.

– Elképesztő látni, hogy a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást. Szerintem nem veszítette el varázsát Orbán Viktor, nagy esélye van, hogy a helyzeten és a köpönyegén is fordítson egyet

– jegyezte meg.

A politológus úgy véli, Lázár János sokak véleményét fogalmazta meg, amikor közölte, hogy a döntéshozók elszakadtak a valóságtól és nincsenek tisztában az ország valós állapotával.

– A párt csúcsvezetői között is van olyan vélemény – ezt személyesen is tapasztaltam – miszerint ha nem változtatnak, akkor a 2022-es választást is bukják. És van egy nagyon erős törés a Fideszt irányító fővárosi csoport és az alapvetően az eredményeket hozó, a párt derékhadát képező vidéki politikusok között, akik szerint a központ nem látja, milyen helyben a véleményklíma – mondta Török Gábor.

Belpolitika - Tárcatükör a Közgázon
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Arra a kérdésre, hogy tud változtatni Orbán Viktor, a politológus azt felelte, hogy a Fidesz ma is a legnagyobb párt, ezért nehéz más pályára állnia, az apró lépéseknek pedig nem lenne sok értelme. Álláspontja szerint a leglátványosabb üzenet a személyi változás lenne.

– Az elmúlt években jól látszott, kik azok, akik kifelé tartanak a Fideszből és kik, akik szinte monopolizálják a vezetést. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek kulcsszerepe van ebben, ő szimbolizálja és fogja össze az Orbán Viktor köré kiépült vezetői kört. Vagyis, ha a miniszterelnök azt akarja kommunikálni, hogy megértette a változtatás szükségességét, akkor alapvetően Rogán Antallal és a csapatával lehet kezdeni a folyamatot

– magyarázta.

Török Gábor elmondása szerint nagyon erős kritikákat hall a párton belül is.

– A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene, de ez felveti azt a kérdést is, hogy van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek. Ebből a szempontból pedig elég siralmas a kép

– fűzte hozzá.

Török Gábor szerint a Fidesz nem várja meg, hogy távozásra szólítsák fel az Európai Néppártból, inkább kilép. Azt nem gondolja, hogy Orbán Viktor megkérdőjelezné Magyarország uniós tagságát, de úgy véli, öt-tíz éves távlatokban azonban jelenleg nem lehet beszélni.

– Ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának: akár egy önkéntes váltással még 2022 előtt, akár a választók akaratából

– közölte a politológus.