Orbán Viktor: Ellenzékből nem olyan nagy cucc nyerni

2020. január 9., 12:10

Szerző:

Ellenzékből nyerni nem mondom, hogy könnyű, de az nem olyan nagy cucc – közölte Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján az ellenzéki pártokkal kapcsolatban.

A kormányfő a ritka eseménynek számító tájékoztatón a Fidesz és az ellenzék jövőjéről is beszélt az önkormányzati választás fényében, de kevés konkrétummal.

A Fideszről párton belül is sokan fogalmaztak meg kritikákat az önkormányzati választásokat követően. Például a volt miniszter, Lázár János közölte, hogy a döntéshozók eltávolodtak a valóságtól, Navracsics Tibor kormánybiztos pedig kijelentette, hogy az ő gondolkodásmódja nem a mostani Fidesz főáramához tartozik, és a kormánypárt sorsa attól is függ, hogy tud-e korrigálni a következő egy éven belül.

Csütörtökön a kormányfő újságírói érdeklődésre reagált a kritikákra is.

– Ami a Navracsics miniszter urat illeti, az ő munkájára pedig számítok a következő időszakban. Ő az egyetlen olyan európai uniós biztos, aki Fidesz-tag. Egy fölbecsülhetetlen tudás birtokában van, amire én személyesen igényt tartok. Lázár Jánossal egy nagyon fontos és szép munkát végeztünk együtt, de közben úgy alakult a helyzet, hogy Hódmezővásárhelyet elvesztette. Neki ezt most vissza kell szerezni, miután ő a parlamenti képviselő ott, és ehhez sok sikert kívánok neki és minden segítséget meg is adok – jelentette ki a miniszterelnök.

Arról, hogy lehet-e javítani a párton, a kormányfő azt mondta, hogy a Fidesz nem egy tökéletes képződmény, vagyis lehet.

– Az ellenzék is nyerhet, azt nem egy természeti csapásnak kell tekinteni. Ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott nem ránk szavaztak

– állapította meg.

Ezután Churchilltől idézve közölte, hogy a győzelem sosem végleges, a vereség sosem végzetes.

– Nem szabad meglepődni azon, hogy az ellenfél a pályán van, a verseny minden egyes pártot arra késztet, hogy jobb teljesítményt nyújtson

– tette hozzá.

Orbán Viktor évindító sajtótájékoztatója
Fotó: Szigetváry Zsolt

Az önkormányzati választáson elért váratlan ellenzéki eredményre reagálva közölte, hogy ellenzékből „nyerni nem olyan nagy cucc”. 

– Kormányról nehezebb, nekünk ez kétszer sikerült és azon leszünk, hogy ez harmadszor is meglegyen és a nekünk szélre nyíló pártoknak erre minél kevesebb esélye nyíljon, de mondom, 2022-ig nem szeretnénk ezzel foglalkozni

– fogalmazott.

Ígérete szerint minden, amit a kormány korábban megígért az előző főpolgármesternek, Tarlós Istvánnak, azt vállalja a kabinet Karácsony Gergely városvezetése alatt is. A kormányfő úgy látja, hogy a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia, a kampányban legközelebb 2022. január 1-je után vesznek rész, feltételezhetően a kormánypártokra utalva ezzel. A következő időszakot pedig „az országépítés aprómunkájára” fordítják.