Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését, 75 ember került kórházba

2019. szeptember 23., 14:14

Szerző:

Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését – közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.

M. Tóth Ildikó tájékoztatása szerint a Debreceni Egyetem klinikai központjában elvégzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták a szalmonellafertőzést.

– A klinikai központban és a Kenézy Gyula egyetemi kórházban csütörtök óta 75 beteget láttak el, közülük 11-en már hazamehettek. A gyermekgyógyászati klinikán jelenleg 41 gyerek van, az egyetemi kórházban 16 gyereket ápolnak. Az elmúlt 24 órában 7 felnőtt is érkezett az infektológiára

– közölte a sajtófőnök, hozzátéve, hogy

senki nincs súlyos, életveszélyes állapotban.

Előző nap azt közölte a sajtófőnök az MTI-vel, hogy a debreceni kórházak megteltek, több beteget nem tudnak fogadni, ezért az esetleges további páciensek ellátására a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházat jelölte ki az országos tisztifőorvos.

Korábbi sajtóértesülések szerint a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai lettek tömegesen rosszul. A hajdú-bihari kormányhivatal azonnal étel- és tisztasági, illetve járványügyi diagnosztikai vizsgálatokat rendelt el az ügyben.

– Az iskola épületét fertőtlenítették. A tömeges megbetegedés miatt nem rendeltek el iskolaszünetet, a konyha is működik

– jelezte a sajtónak Bujdosó Tibor iskolaigazgató.

Az egyik gyermek édesanyja azt mesélte az RTL Klub Híradójának, hogy az eset után 330-an hiányoztak az iskolából. A gyerekeket szerdán, a menzán kapott halrudakból és kukoricasalátából álló ebéd után fogta el a rosszullét. Szédülésre, hányásra, hasmenésre és lázra panaszkodnak, de többeket kórházba kellett szállítani, annyira legyengültek.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.