Felülről jött a kérés – Óvónőket utasítottak a VIII. kerületben, hogy aláírásokat gyűjtsenek a Fidesznek az óvodákban

2019. április 29., 07:40

Szerző:

Óvónőkre gyakoroltak nyomást a VIII. kerületben, hogy az önkormányzati fenntartásban lévő a Napraforgó Egyesített Óvoda 13 kerületi tagóvodájában aláírják a Fidesz EP-választási kampányprogramját, Orbán Viktor április 5-én meghirdetett hét pontját, és további aláírásokat is gyűjtsenek – derül ki a hvg.hu cikkéből. A portál a birtokában lévő hang- és fényképfelvételek alapján írt erről. Bár az óvónők nem mertek nyíltan ellentmondani, mivel a munkaviszonyuk miatt kiszolgáltatott helyzetben vannak, többen felháborodtak, az egyik tagóvodában feszültséget okozott a nyomásgyakorlás. Az egyik felvételen el is hangzik, hogy a kérés felülről jött. 

Sára Botond
Fotó: Sára Botond Facebook-oldala

Tárnokiné Joó Ildikó, a Napsugár Egyesített Óvoda igazgatója a hvg.hu kérdésére elismerte, hogy a tagóvodákban aláírásgyűjtés zajlik, részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni erről. Egyébként van hangfelvétel, amely szerint az óvónők gondolkodtak, hogy ellenállnak a nyomásgyakorlásnak, és megtagadják a felülről jött kérést, de végül az állásukat féltve kitöltötték az aláírásgyűjtő íveket.

Az ilyesféle nyomásgyakorlás a törvény szerint hatalommal való visszaélésnek minősülhet.

Szombaton már írtunk a józsefvárosi önkormányzatnak az ügyben kiadott közleményéről, a kerület ugyanis próbált előre menekülni, és azt állította, hogy az óvónők önszántukból jelentkeztek az aláírásgyűjtő ívekért, Sára Botond fideszes polgármester pedig megvonta Sán­tha Péternét KDNP-s alpolgármestertől a nevelési-oktatási felügyeleti hatásköröket, hogy alpolgármesteri feladat lett volna figyelmeztetni az óvónöket arra, intézményi falak között nem gyűjthetnek aláírásokat senkinek.

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.