Feltűnően gyakran járnak be orosz diplomaták Szijjártó Péter külügyminisztériumába

2019. május 17. 08:39 - szerző: Ágoston Zoltán

Ki-be járkálnak az orosz nagykövetség munkatársai a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bem téri épületébe – írja forrásaira hivatkozva a Népszava. A lap cikke emlékeztet, teljesen természetes, hogy egy-egy ország budapesti szolgálatot teljesítő diplomatái kapcsolatot tartanak az Orbán-kormánnyal, az oroszok esetében azonban a gyakoriság a feltűnő, főleg annak a fényében, hogy nem EU- és nem NATO-tagországról van szó. 

– Ha az orosz követségről hetente járkálnak be a külügyminisztériumba, az körülbelül annyira lenne normális, mint az, hogy Habony Árpád tárgyal rendszeresen az amerikai nagykövettel a magyar-amerikai közös ügyekről

– mondta a Népszavának egy EU-tagország budapesti nagykövetségének a munkatársa. Tárgyalni egyébként van miről. Bár a stratégiai kérdéseke a legfelsőbb szinten, Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között dőlnek el, több kérdésben sincs előrelépés a két fél között. Az egyik ilyen a 2015-ös bejelentés, hogy Hévízen orosz ortodox templom épül, de késik a közös  magyar-orosz egyiptomi vasútfejlesztési program, amelyben a kairói kormány 1300 új vasúti kocsi gyártására adott megrendelést a Transzmasholding Hungary magyar-orosz konzorciumnak, A gyártás elindításához a konzorcium meg akarja szerezni Dunakeszi Járműjavítót, csakhogy ez évek óta nem sikerül. Nem tetszik az oroszoknak a turisztikai együttműködés helyzete és Paks 2. késése sem, a nagykövetségi ügybuzgalom oka pedig nyilván az, hogy Moszkva a nagykövetségtől várja az ügyek felgyorsítását. – Az orosz diplomaták tudják, hogy ha nem teljesítenek, a következő állomáshelyük nem lesz olyan jó, mint Budapest – magyarázta a Népszava egyik forrása.