Felmentette a bíróság azt a zalai férfit a hamis vád bűntette alól, aki feljelentette a nagykanizsai javítóintézet vezetőjét

2019. július 4. 18:41 - szerző: 168 Óra

Felmentette a Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. június 28. napján megtartott nyilvános tárgyalásán azt a zalai férfit, aki feljelentette a nagykanizsai javítóintézet vezetőjét. A férfi hamis vád bűntette miatt állt bíróság előtt – írja a Zalaegerszegi Törvényszék honlapján.

A férfi ellen még 2019 márciusában emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség. A zalai férfi 2018 májusában tett feljelentést az EMMI Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelyének vezetője ellen azt állítva, hogy a vezető megszegte közfeladattal kapcsolatos kötelezettségeit, mert az intézet növendékeinek szökését nem szankcionálta, hanem jutalomszabadságként könyvelte el és ezzel kapcsolatban hamis iratokat készített. 

A rendőrség a nyomozást az intézményfenntartó vizsgálati jelentését alapul véve az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette, mivel az nem tárt fel törvénysértést. A feljelentőt ezután hamis vád bűncselekmény elkövetésével vádolták meg.

Fotó: nkji.hu

A bíróság azonban alaptalannak tartotta a hamis vád bűncselekmény vádját, és a zalai férfit bűncselekmény hiányában felmentette.

Az indoklás szerint a vizsgálati jelentés nem felelt meg a követelményeknek, többek között nem értékelte a tanúk vallomásait, amelyek lényegi információkkal szolgáltak az ügyben. A vizsgálati jelentésben foglaltak és a vallomások nem álltak összhangban. A bíróság ez alapján arra jutott, hogy a hamis vád bűncselekmény nem valósult meg. Az ítélet jogerős.

Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy a nagykanizsai javítóintézetben történteket az ombudsmantól a rendőrségen és a munkaügyi hivatalon át a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatalig számos helyen vizsgálták.