Felhőkarcolók nélküli várost szeretne Budapest új főépítésze

2020. február 11., 09:38

Szerző:

Az aquincumi közúti átkelő kell hogy legyen Budapest következő hídja – mondta a Népszavának Budapest új főépítésze. Erő Zoltán szerint ezen felül belátható időn belül kezdeni kellene valamit az egykori rákosrendezői pályaudvar kihasználatlan területével, ez lehetne a barnamezős rehabilitációk mintaprojektje, de ahhoz állami támogatás is kell. Ettől függetlenül el kellene indítani egy rozsdaövezeti kármentesítő programot, amely elengedhetetlen feltétele ezeknek a területeknek a helyzetbe hozásához – tette hozzá.

A Duna és a város kapcsolatának erősítése szintén régi vágy. Az idén próbaképpen lezárják a rakpartokat.

A tervek már elkészültek a pesti autók részleges kiszorítására, de a budaihoz nem nyúlhatnak, mert fontos forgalmi szerepe van. "A távlati cél az, hogy a budapestieket minél közelebb engedjük a vízhez" - mondta a főépítész. 

Ami pedig a felhőkarcolók építését illeti, az új főépítész szerint „Budapest különleges adottságai, a Duna és a hegyek miatt nem szorul sziluettet gazdagító építészeti elemekre, így nyugodtan átugorhatjuk a felhőkarcolók korát, és megkezdhetjük egy új típusú élhető város megvalósítását”.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint kivel fog össze Magyar Péter, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Zelenszkij meghívását, hogy mi a helyzet a kórházak adósságával és milyen megállapodása lesz Magyarországnak Kínával.