Felfüggesztett börtönt kapott az Országos Roma Önkormányzat elnöke

2019. október 24., 11:57

Szerző:

Vesztegetés miatt egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőjét csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék. Az ítélet nem jogerős.

Balogh János egy titokban rögzített hangfelvétel miatt került a vádlottak padjára, amelyen az hallható, hogy fiktív kampányrendezvényeket akar lepapíroztatni egy vállalkozóval, akinek pénzt ajánl cserébe. A 2018-as országgyűlési választás előtt a Magyar Nemzet által közzétett felvételen Balogh a többi közt azt mondta:

„nyilván több településen kellene csinálnunk kampányt papíron. Papíron. Nem kell megcsinálni semmit."

Az ORÖ a 2018-as országgyűlési választások előtt az állami költségvetésből 81 millió forint kampánycélú támogatást kapott. A vádlott 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, hogy a cég az ORÖ részére megszervezne-e egy rendezvényt, melynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, Balogh Jánost azt mondta, hogy a rendezvényt nem tartják meg.

Balogh János

A néhány nap múlva megtartott másik találkozón a vádlott arra kérte a tanút, hogy annak cége állítson ki 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről. Balogh a férfinak azt mondta, a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, melyből megtarthat 600 ezer forintot, a többi pénzt azonban vissza kell adni neki. A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített.

Balogh így alkudozott:

„ha ötszázat (500 ezer forintot) kapol kereken? Hármat (3 milliót) visszahozol nekem. (…) Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat. Tisztán."

Az Országos Roma Önkormányzat másik volt elnökét, Farkas Flóriánt viszont még csak ki sem hallgatták az ORÖ-t érintő sokkal súlyosabb ügyben. Vagyis a fideszes politikus nevével összeforrt – eredetileg uniós pénzből indult – Híd a munka világába program eltűnt pénzei ügyében – írja 24.hu.