Felfügesztette a fideszes többség Demeter Márta mentelmi jogát, a politikus "felségárulási pert" emleget

2019. július 12., 14:08

Szerző:

A Fidesz kétharmados többsége megszavazta Demeter Márta (LMP) mentelmi jogának felfüggesztését. Az eljárást a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte, miután megítélésük szerint Demeter Márta hivatali visszaélést követett el, amikor – tévedésből – arról írt Facebook-oldalán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra egy honvédségi repülőgéppel utazott külföldre. Valójában egy katona hasonló nevű lánya utazott családjával egy honvédségi program keretében.

Demeter Márta
Fotó: Facebook

A visszaélés gyanúját azért fogalmazták meg, mert a kérdéses repülőút utaslistája zárt körben terjeszthető dokumentum volt, amihez ugyan hozzáférhetett a politikus, de azt nyilvánosságra nem hozhatta volna.

Demeter Márta szerint az ügyészség a jogszabályok sajátos értelmezésével járul hozzá egy "felségárulási perhez", vagyis őt azért vonják szerinte eljárás alá, mert – noha tévedett –, de a miniszterelnök tevékenységét akarta ellenőrizni. Elmondta, hogy a jövőben is ellenzékiként a kormány ellenőrzését fogja szem előtt tartani.

Polt Péter legfőbb ügyésznek azt ajánlotta, hogy az övéhez hasonló lendülettel folytasson eljárást többek között Lázár János batidai kastélya vagy a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-ügyben, melyekben lényegében eddig semmi nem történt szerinte.