Fekete György volt MMA-elnök megkapta a díjat, amelyet az MMA javaslatára alapított az Országgyűlés

2018. november 5., 20:34

Szerző:

Hétfőn a Pesti Vigadóban Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter átadta a Nemzet Művésze díjat. Hét alkotó részesült a kitüntetésben – írja az MTI – 

  • Budai Ilona népdalénekes,
  • Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke,
  • Kampis Miklós építész,
  • Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató,
  • Lator Lászó költő, műfordító, esszéista,
  • Orosz István grafikusművész
  • és Rofusz Ferenc animációsfilm-rendező.

Ennek a pikantériája csak az, hogy a Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja. 

Átadták a Nemzet Művésze díjakat
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elismerést a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét - táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét - betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. 

Ami Fekete Györgyöt illeti, őt vonzzák a díjak, az aczéli kultúrpolitika már a hatvanas években Munkácsy Mihály-díjjal honorálta a tevékenységét, a nyolcvanas években Érdemes művész-díjat kapott, kollekcióját a második Orbán-kormány 2012-ben Kossuth-díjjal egészítette ki. Az elmúlt évtizedekben jórészt faintarziák készítésével foglalkozott. Pártpolitikusként útja az MDF-től indulva a KDNP-ig vezette, utóbbinak éveken át alelnöke is volt. Kormányzati pozícióban 1990 és 1994 között kulturális államtitkárként meghatározó szereplője volt az Antall-kormánynak, két évig ő irányította a Nemzeti Kulturális Alapot is. Évtizedes önkéntes háttérbe vonulás után 2011-ben az MMA elnökeként tért vissza a közéletbe. Tavaly augusztusban interjút készítettünk vele, amelyet ide kattintva olvashatnak el.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.