Február 23-án lesz a Jobbik rendkívüli kongresszusa, a legrosszabb forgatókönyv szerint a 2022-es választások előtt szűnik meg a párt

2019. február 4., 18:47

Szerző:

A Jobbik február 23-áán tartja a rendkívüli közgyűlését – árulta el Sneider Tamás pártelnök a hvg.hu-nak.

A párt az Állami számvevőszék által kiszabott összesen csaknem egymilliárd forintos büntetés árnyékában hívta össze a rendkívüli kongresszust. Ennek a két fő napirendi pontja a pártelnök pénteki közlése szerint a megszűnés, illetve a nemzeti ellenállás folytatása lesz. Sneider Tamás most a hvg.hu-nak azt mondta, a májusi EP-választásokon és az őszi önkormányzati választásokon még el tud indulni a Jobbik, és csak a legrosszabb forgatókönyvük hangzik úgy, hogy hogy megszűnnek a 2022-es országgyűlési választások előtt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) először 2017 decemberében mondta ki, hogy a Jobbik tiltott támogatást fogadott el a Ti dolgoztok – Ők lopnak címet viselő plakátkampánya elindításakor. Emiatt 331,6 millió forintot kellett befizetnie a költségvetésbe, és ugyanennyit visszatartottak az állami támogatásából is. Nemrég az ÁSZ jelezte, hogy a 2018. április 8-i választások miatt is megbünteti 136 millióra a pártot, amelyet még 136 millió forint állami támogatástól is megfosztanak, csakhogy a Jobbik kasszája az előző büntetés miatt üres. Abban bíznak – mondta Sneider Tamás – hogy a Magyar Államkincstár nem azonnal követeli vissza a pénzt, a NAV pedig részletfizetési lehetőséget ad.

– Az ügyintéző nem volt elutasító

– mesélte ennek kapcsán a portálnak a Jobbik elnöke.