Ezrével gyilkolják a törpeharcsákat a Körösökön, és ennek a törpeharcsákon kívül mindenki örül

2018. december 6., 15:49

Szerző:

A Békés Megyei Kormányhivatal engedélyező határozata alapján a túlszaporodott törpeharcsa fajok szelektálására ökolológiai halászat kezdődött a Körösök Peresi-holtágán. A halászat az időjárástól és a körülményektől függően várhatóan 2019. március végéig tart a holtág teljes szakaszán, írja a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége nyomán a Sokszínű Vidék. 

A törpeharcsák gyérítését varsákkal végzik. A varsa olyan hálószerűen készített csapda, melybe a hal egyre szűkülő tölcséres nyíláson át jut be, és a kosárból már nem tud menekülni. Ilyen varsából többet is elhelyeztek a holtágban, ezek jelölése a víz felszínén fehér és sárga színnel történt.

A törpeharcsát a XX. század elején Észak-Amerikából hozták be Európába, hazánkba először a Balatonba jutott el 1902-ben. Ma már szinte minden álló és lassú folyású vizünkben megtalálható. Rendkívüli mértékben túlszaporodott az őshonos halfajok rovására.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.