Kétezren tüntettek a Várkert Bazárnál, eközben az ország több tucat pontján vannak útlezárások a rabszolgatörvény ellen - Élő közvetítés Tatabányáról

2019. január 19., 13:28

Szerző:

Több kisebb demonstráció is kezdődött Budapesten 12 óra körül, csatlakozva a szakszervezetek által meghirdetett országos megmozduláshoz, azonban az eredetileg útlezárásra szervezett akciókhoz eleinte pár tucat, majd néhány száz ember csatlakozott a Blaha Lujza tér, valamint a Hősök tere környékén. Mivel kevesen voltak, a tüntetők a járdán vonultak.

Azonban az Oktogon összetalálkozott a két csoport, és addigra nagyjából 1000 fősre duzzadt a tömeg, amely rendőri biztosítás mellett és az úton vonulva megindult Buda felé. A Clark Ádám tér és a Várkert Bazár környékén ugyanis 15 órakor kezdődik a szakszervezetek és az ellenzéki pártok kitelepülése, ahol kivetítőn közvetítik majd a vidéki megmozdulások eseményeit.

A tömeg végül 14 óra környékén a Várkert Bazár előtt állapodott meg, ahol beszédek is kezdődtek. Felszólalt Nagy Blanka, a kormánysajtó kereszttüzébe került gimnazista is, akit Bayer Zsolt publicista többek között ócska prolinak nevezett.

„Zsozsó! Az ócska kis proli, és ezt még a rossz tanuló is tudja, munkásosztályt jelent. Ezek termelik a segged alá a javaidat. Ha nem lennének ezek a prolik, nem lenne a haverjaidnak annyi pénze, hogy neked most egy tévéműsorod legyen!” - dörgölt oda a Fidesz megmondóemberének a gimnazista.

Nagy Blanka
Fotó: Merész Márton
Fotó: Merész Márton
Fotó: Merész Márton
Fotó: Merész Márton

Eközben több tucat vidéki városban, illetve a közelükben található autóutakon vannak félpályás útlezárások, illetve demonstrációk, amelyek listáját erre a linkre kattintva olvashatja el. A budapesti és vidéki akciókról ebben a folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be. A tatabányai tüntetésről készülő élő közvetítésünket alant követheti.

A Salgótarjánból zajló autós tüntetésről még az állami hírügynökség is beszámolt, bár a többi vidéki demonstrációval egyelőre adós maradt. A városon végigvonuló autós felvonulást, majd a Fő téren tüntetést tartottak Salgótarjánban a Munka törvénykönyvének módosítása ellen, rugalmasabb nyugdíjbavonulási rendszert és a sztrájktörvény megváltoztatását követelve. A rendezvényen szakszervezeti vezetők és hét ellenzéki párt képviselői szólaltak fel.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.