Ez történt hajnaltól a köztévénél

2018. december 17., 11:26

Szerző:

– Vasárnap estétől hétfő reggelig Szél Bernadett, Vadai Ágnes, Szabó Tímea, Bősz Anett, Kunhalmi Ágnes, Varga-Damm Andrea, Hadházy Ákos, Varju László, Kepli Lajos, Ungár Péter, Székely Tamás, Pintér Tamás és Bana Tibor, Stummer János, illetve Ujhelyi István és Szanyi Tibor töltötték az egész éjszakát az MTVA székházában.

– A képviselők célja a kezdettől fogva, hogy beolvashassanak egy öt pontos, közös ellenségi követelést.

– A követelés:

  • a túlóratörvény azonnali eltörlése,
  • csatlakozás az európai ügyészséghez,
  • kevesebb rendőri túlóra,
  • független bíróságok,
  • független közmédia.

– A képviselők Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával akartak beszélni, akit nem tudtak elérni, üzente, hogy nem ér rá találkozni velük. Azóta sem jelent meg, csak a biztonsági örökkel találkoztak a képviselők. 

– A helyzet reggel 7 óra után durvult el, amikor is az őrök megakadályozták, hogy Hadházy Ákos beljebb jusson az épületben, amihez országgyűlési képviselőként minden joga megvan. Erőszakkal eltávolították, kirángatták az épületből. Hadházy többször a földre került, az őt segíteni akaró Szél Bernadettet is vele együtt eltávolították az épületből, holmiját Hadházy csak később tudta visszaszerezni. A képviselő feljelentést tesz. Az MTVA is feljelentést tesz a bent tartózkodó képviselők ellen.

– Ennek ellenére Bangóné Borbély Ildikó bejutott reggel, majd az MSZP és a DK további képviselői Nyakó István szocialista képviselő bakot tartott társainak, így Oláh Lajos, Molnár Zsolt, Niedermüller Péter, Harangozó Tamás és Korózs Lajos is bemászott a kerítésen. Mesterházi Attila bement, Tóth Bertalan a szocialista elnök és Kocsis-Cake Olivio bementek ételt vinni képviselőtársaiknak.

– Kilenc óra után többször is egymásnak feszültek az üres stúdiót védő biztonsági őrök és a képviselők. Varju László és Bangóné Borbély Ildikó is megpróbált benyomulni az üres stúdióba, de az őrök nem hagyták, ellökték az ajtótól őket, ehhez fejenként és alkalmanként öt biztonsági őr kellett. Tordai Bence is megérkezett közben, aki a többiekhez hasonlóan Facebookon élőben közvetíti a történéseket.

– Kint is maradtak tiltakozók, őket meleg itallal és étellel segítik. 

– Papp Dániel MTVA-vezérigazgató kérésére a III. kerületi jegyző birtokvédelmi eljárást indított a székházban lévő képviselők ellen. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.