Ez a Fidesz-terv végrehajthatatlan

Ahogy egyre több konkrétumot ismerünk meg a Fidesz-kormány közmunka-programjából, mind nyilvánvalóbbá válik: ebben a formában végrehajthatatlan, a kitűzött célok megvalósíthatatlanok. A nevetségesen alacsony bérek ellenére a várt foglalkoztatás növekedési számok köszönő viszonyban sincsenek az erre szánt költségvetési kerettel, azaz vagy kevesebb közmunkás lesz a tervezettnél, vagy sokkal többel fogja megterhelni az adófizetőket.

2011. augusztus 29., 14:32

Az elmúlt héten újabb abszurditással bővült a kormány gazdaságpolitikája. A legújabb rendelet szerint a közmunkások havi javadalmazása a jövőben minimálisan 28500, maximálisan 57000 forint lesz, ez utóbbi határ a legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenységeknél 78000 forintra emelkedik. Ezek a maximumok természetesen nyolcórás munkára értendők, ha ennél kevesebbet dolgoznak, arányosan kevesebb bért is kapnak. Értelemszerűen bruttó összegekről van szó, azaz ebből még lejön a közteher, tehát például az 57 ezres fizetés esetén nettó 47 ezer marad, ennyiért akarnak dolgoztatni embereket egy hónapon keresztül. A felháborodott kritikákra a BM annyival válaszolt, hogy ezek az összegek igenis méltányosak. Ekkora cinizmus láttán egyáltalán nem demagóg a megjegyzés: akkor próbáljanak talán önök megélni ebből.

Ennyi pénzért nyilvánvalóan csak az fog dolgozni, akit egyébként az éhhalál fenyeget. Hogy meglegyen a várt létszám, kényszerítő eszközökre van szükség, azaz százezreket kell abba a helyzetbe hozni, hogy ne legyen más választásuk. Ezt el is lehet érni azzal, hogy a munkanélküli ellátást az eddigi 270 napról 90 napra csökkentik, amivel rendkívül megnehezítik az elhelyezkedést a munkaerőpiacon: a statisztikák szerint három hónap nem elég új munkát találni. Ha valakinek nincsenek tartalékai, ami a magyar népesség kétharmadára igaz, kénytelen mindent elfogadni, amit ajánlanak, legyen az olyan megalázó, mint a közmunka után járó fizetés.

Ha a juttatástól megfosztott munkanélküliek száma nem lenne elegendő, ott lesznek a munkába visszazavart rokkantnyugdíjasok. Csaknem 200 ezret kívánnak felülvizsgálni közülük, és minden másodiktól a tervek szerint megvonnák a nyugdíjat, az rejtély, miből gondolja a kormány, hogy az érintettek fele biztosan csaló. Számukra szintén nem marad más, mint a közmunka, mert azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a jelenlegi válságban a munkából hosszú ideje kiesett emberek normális állást tudnak találni. Az már csak hab a tortán, hogy a felülvizsgálatokat az év végéig el kellene végezni, miközben még el sem kezdték: vajon mennyire alaposan lehet szűk négy hónap alatt százezrek egészségi vizsgálatát elvégezni és az ügyüket korrekt jogi procedúrán végigvinni? Nagyüzemben fognak emberi sorsokról dönteni?

A döbbenetes érzéketlenség emberi tragédiák tömegéhez fog vezetni. Önmagában az a cél, hogy a költségvetés kiadásait a munkanélküliek foglalkoztatásával és a rokkantnyugdíjazás szigorításával csökkentsék, üdvözlendő, de eléréséhez ez a legrosszabb út. Nem csupán az a baj vele, hogy embertelen, hanem főként az, hogy az alapvető problémákat nem oldja meg, sőt inkább súlyosbítja. Végiggondolhatná végre valaki a Fidesz-kormányból, milyen szociális, társadalmi és gazdasági következményekkel jár, ha amúgy is nehéz helyzetben lévő százezrek megélhetését tovább nehezítik, kiszolgáltatottságukat tovább növelik. Ez nem csupán éleződő feszültségekhez vezet, de konzerválhatja egész társadalmi rétegek leszakadását.

Ha pusztán gazdasági-pénzügyi szempontból nézzük a közmunka terveket, azt láthatjuk, hogy ebben a formában nem egyszerűen ésszerűtlenek, hanem végrehajthatatlanok és a foglalkoztatás szempontjából zsákutcába vezetnek. A kormány középtávú terveiben pedig sajnos innen várják az új munkahelyek kétharmadát, szám szerint 240 ezret. A szakértők egybehangzó véleménye szerint ez rossz irány, mert az éhbérét foglalkoztatott közmunkások legfeljebb a statisztikát javítják, a munkaerőpiaci helyzetet nem, ahhoz inkább a cégeket kellene ösztönözni, például a közterheik csökkentésével. A tömegméretű közmunkában, például a sokat emlegetett gátépítésben foglalkoztatottak semmivel sem kerülnek közelebb a versenyszférában való elhelyezkedéshez, mert ahhoz megfelelő szakképzettségre és tapasztalatra lenne szükségük.

Azt is érdemes lenne végiggondolni az illetékeseknek, milyen munkát várhatnak havi 47 ezer nettóért? Arról nem is beszélve, hogy a konvergenciaprogram szerint a közmunkások többsége napi 4-6 órában fog dolgozni, tehát arányosan kevesebbet fog kapni, ráadásul ezért akár 3 órát is köteles utazni. Komolyan azt hiszik, hogy ilyen feltételek mellett minimális minőségi elvárások is lehetnek? Hogy csak két kiemelt területet említsünk: valóban akarunk olyan gátakat és stadiont, amelyeket így építenek rákényszerített, éhbérért dolgozó közmunkások? Ez lenne a Fidesz szerint a "munkán alapuló társadalom", a jövő Magyarországa? Talán túl sokat olvastak Orwelt és Huxley-t.

Ha szikáran a pénzügyi oldalra koncentrálunk, nyilvánvaló, hogy a közmunka tervek matematikailag sem stimmelnek. A Bajnai-kormány évi 140 milliárd forintot fordított erre a célra és ebből átlagosan 100 ezer embert foglalkoztattak. Az Orbán-kormány a keretet az idén 64 milliárddal csökkentette, viszont a tavalyinál 11 ezerrel több közmunkással kalkulált. Ehelyett az év elején még csupán 13 ezren dolgoztak, nyáron is csak kb. 90 ezren, azaz növekedés éves átlagban aligha lesz. Ezzel szemben jövőre már 60 ezres létszámnövekedéssel számolnak, miközben a munkaerőpiaci alapot 55 milliárd forinttal akarják megvágni. Ez teljes képtelenség, és még akkor sem jöhet össze, ha mindenki 4-6 órában dolgozna, amit egyébként a kormányzati illetékesek tagadnak.

Csak jövőre legalább 30-40 milliárddal többe fog kerülni, ha a tercezett foglalkoztatást el akarják érni, mint ami a tervekben szerepel, még az éhbérekkel együtt is. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy 2015-ig 240 ezerrel több közmunkást akar a Fidesz-kormány 2010-hez képest, azaz nagyjából 340 ezer embert akar fizetni. Ez átlagosan 6 órás munkát figyelembe véve is a most nyilvánosságra hozott bérek szerint csaknem évi 250 milliárd forint, miközben a hivatalos kalkulációkban ennek alig több mint fele szerepel. Így tehát vagy kevesebb közmunkás lesz, vagy jóval többe fog kerülni.