Európai szabadalmat akar bejegyeztetni Rogán Antal feltaláló és két társa

2018. május 3., 10:53

Szerző:

Rogán Antal és társai találmányának papírjai nem érkeztek be időre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH). Ez azonban nem véletlen volt, mert az érintettek szándékosan hagyták, hogy lejárjon a magyarországi szabadalom ügye, mivel inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választják – írja a Népszava.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Április közepén szűnt meg Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége, mivel a MobilSign Kft. nem nyújtotta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat. 2015 nyarán kérték egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hatóságtól. 2016 elején Rogán Antal és társai a be nem jegyzett találmányuk jogait eladták a Csík Balázs és Lengyel Csaba alapította MobilSignnak, amit az adásvételkor, átmenetileg, Pozsgai Petra birtokolt. Pozsgai Petra annak a Kertész Balázsnak volt a felesége, aki a kabinetminiszter régi ügyvéd ismerőse. Csík és Lengyel egyébként annak a Hunguard Kft.-nek is a tulajdonosai között is vannak, amit a Fidesz monopolhelyzetbe hozott a közműszolgáltatók auditálása területén.

A miniszter vagyonnyilatkozata szerint 25 millió forintot kapott a MobilSign-tól „találmányhasznosítási díj” címén, pedig elvileg csak az eladás után kezdődött annak elbírálása, hogy a beadott műszaki anyag újdonságértékű-e.

Amint azt márciusban mi is megírtuk, az OLAF és a NAV is nyomoz Rogán Antal feltalálótársai miatt. A Csík és Lengyel által birtokolt Profitrade 90 Kft. négy projektjét is vizsgálják. Ezeknek egyike az a 2013-as támogatás, a „MobileSign – Hiteles aláírás mobil készülék segítségével” című pályázat, amivel 256,8 millió forintot nyert a cég. Miközben itthon egy hasonló technológiát védettek le.

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.