Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Kellemes meglepetés lehetett az érettségi: ismert művekkel kellett foglalkozniuk a tanulóknak

2020. május 4. 13:18 - szerző: 168 Óra

A műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódik. 

Az Eduline által megkérdezett magyartanár szerint

a műértelmező feladatban egy ismert szerző nem ismert művét, az összehasonlító elemzésben pedig két ismert szerző két ismert művét kapták a diákok.

Szerinte Arany János művébe szívesen kapaszkodnának a diákok, azonban a vershez kapcsolódó feladat meghatározása bonyolultabb, így nem biztos, hogy bele mernek majd kezdeni. 

Érettségi - A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdMagyarérettségi maszkban
Fotó: Szigetváry Zsolt

Az idei magyarérettségi első részében könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók. Az ehhez a részhez tartozó szövegalkotási feladatok pedig a sportról és testnevelésről, valamint egy egészségügyi problémákhoz kapcsolódó programszervezésről szóltak.

A diákoknak középszinten 90 perc alatt egy szövegértési feladatsort és egy szövegalkotási feladatot kellett megoldaniuk. Kaptak egy - esetleg két, egymással összefüggő - 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét. Ezt kellett elolvasniuk és különböző kérdésekre válaszolniuk. A második részben egy szövegalkotási feladatot - vagy egy érvelési vagy egy gyakorlati szövegalkotási feladatot kellett megoldaniuk 120-200 szó terjedelemben - ismertette az eduline.hu.