Közel egymilliárd forintot kap az RMDSZ-közeli erdélyi Iskola Alapítvány

2020. június 20., 12:15

Szerző:

Magyarország „külpolitikai és diplomáciai érdekeinek érvényesülésével indokolja a kormány, hogy

962,8 millió forintot kap az erdélyi Iskola Alapítvány

– számol be a Népszava.

Mint írják, Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet egy csíkszeredai és egy tusnádfürdői ingatlanberuházáshoz biztosít közpénzt, 565 milliós és 397,8 millió forintos tételekben. A forrást Varga Mihály pénzügyminiszternek kell átutalnia a Bethlen Gábor Alapnak, innentől pedig Semjén Zsolt felel majd a keret célba juttatásáért. Emlékeztetnek,

az alapítvány az elmúlt években már milliárdokat kapott az Orbán-kabinettől hasonló célokra.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Fotó: Youtube

A könyvkiadással, erdélyi oktatás- és közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezet eddig több tételben 4,82 milliárd forintot kapott a Bethlen Gábor Alapon keresztül, ebből a pénzből vásárolták meg a nagyváradi szecessziós Sonnenfeld-palotát, Kolozsváron pedig egy 1320 négyzetméteres ingatlanegyüttest. 

Az alapítványt az a Nagy Zoltán Levente elnökli, aki egyben az RMDSZ élén álló Kelemen Hunor kabinetfőnöke. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.