Emmanuel Macron komolyan aggódik a magyar jogállamiság és Orbán antidemokratikus húzásai miatt

2018. október 26., 07:48

Szerző:

Több intézkedés is torzíthatja a hatalmi ágak egyenlőségét, és a nemrégiben a civil szervezetekre vonatkozóan meghozott törvények sokkal nehezebbé tehetik ezek munkáját. Bizonyos folyamatokra rávilágított az Európai Parlament jelentése. Erről beszélni és emiatt aggódni nem azt jelenti, hogy kívülről leckéket adunk, hanem azt, hogy megvédjük a közös javainkat.”

Ezt Emmanuel Macron mondta a négy visegrádi ország lapjainak, Magyarország képviseletében a HVG-nek adott interjúban. A francia elnök szerint a Magyarországgal szemben elindított, 7-es cikkely szerinti eljárás elsősorban nem szankcionálni szeretne, hanem párbeszédet kezdeményezni és figyelmeztetni.

„Bűnbakot találni rövid távon segíthet, de hosszú távon a legrosszabbat készíti elő” – magyarázta a francia politikus, miért is választotta az Európai Unió a magyarokat semmilyen módon nem szankcionáló, az Orbán-kormányzást jellemző jelentés napirendre vételétés elfogadását. Macron világosan elutasította, hogy az EU fellépése Magyaroszág és Lengyelország esetében olyan külső nyomást jelentene, ami visszaállíthatja a jogállamiságot:

„Elutasítom a külső nyomás elképzelését. Európa mi vagyunk! Nem külföldről van szó. Saját magunk egy része ez, ezek a saját szuverén döntéseink, a saját értékeink, a mi identitásunk.”

A francia elnök kiemelte azt az ellentmondást is, hogy

„Amikor Európa ír egy csekket, akkor nem hangzik el, hogy ez piszkos pénz. De amikor megvédi az értékeinket, hirtelen távoli ellenséggé válik. Nem egy erőviszonyokon alapuló kapcsolat létrehozásáról van szó, hanem a felelősség és szolidaritás elvei szerint való együttélésről.”

Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Amikor Orbán Viktorhoz fűződő személyes viszonyáról kérdezték, Macron azt mondta, hogy nem folytat személyes hadjáratot és jó a kapcsolata Orbánnal, akit személyesen is, valamint a magyar nép által megválasztott miniszterelnökként is tisztel. De közben folyamatos harcot folytat az európai értékekért és identitásért.

A francia elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy

„Én egy szuverén Európát szeretnék, amely megvédi az állampolgárait, az értékeit és felügyeli a határait. De egy olyan Európa, amely lefitymálja a nézetek és hitek sokszínűségét, az igazságszolgáltatás és a sajtó szabadságát, a menekültek befogadását, akik politikai üldöztetés elől menekülnek, nem más, mint saját magunk elárulása.”